ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/04/2016 19:29 EEST | Updated 26/04/2016 20:18 EEST

Πρωτοβουλία Τσίπρα για Σύνοδο Κορυφής, με σκοπό να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του Ιουλίου

Sooc

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έχει προγραμματίσει για το πρωί της Μ. Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σκοπός του – πάντα σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες- είναι να ζητήσει την άμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα μέσα στη Μ. Τρίτη αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη ότι δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνεδρίαση του Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, κάτι που επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Michel Reijns, γράφοντας στο Twitter ότι «χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, το πακέτο προληπτικών μέτρων και το χρέος σε επόμενο στάδιο».

Η ελληνική πλευρά εκτιμούσε ότι ήταν εφικτό έως την Μ.Τετάρτη το βράδυ να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, προκειμένου την Μ.Πέμπτη να διεξαχθεί το έκτακτο Eurogroup το οποίο θα επικύρωνε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επιμένει στην ενεργοποίηση του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, το οποίο θα αναλάβει την παρακολούθηση επίτευξης των στόχων και θα παρεμβαίνει με «αυτόματο» κόφτη στις δαπάνες προκειμένου να μην χαθούν οι στόχοι του προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν μπορούν να ληφθούν προληπτικά μέτρα, ενώ και πολιτικά εκτιμούν ότι είναι αδύνατο αυτά να ψηφιστούν από την Ελληνική βουλή.

Από την πλευρά τους οι δανειστές (κυρίως το ΔΝΤ) επιμένουν στην κατάρτιση λίστας με συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Sponsored Post