O χάρτης που δείχνει όλες τις διαδρομές των πλοίων στη θάλασσα παγκοσμίως. Μεταφέρουν 11 δισ. τόνους πραγμάτων

O χάρτης που δείχνει όλες τις διαδρομές των πλοίων στη θάλασσα παγκοσμίως. Μεταφέρουν 11 δισ. τόνους πραγμάτων
shipmap.org

Σε πάνω από 11 δισεκατομμύρια εκτιμώνται οι τόνοι πραγμάτων που μεταφέρονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο από μεγάλα πλοία. Ρούχα, τηλεοράσεις, σιτηρά αυτοκίνητα μεταφέρονται καθημερινά και με τον τρόπο αυτό η παγκόσμια οικονομία κινείται, σύμφωνα με το Vox.

To Ινστιτούτο Ενέργειας UCL κατασκεύασε έναν χάρτη ο οποίος δείχνει όλη αυτή την διαδικασία της μεταφοράς των εμπορευμάτων. Με λίγα λόγια απεικονίζει όλες τις διαδρομές που ακολουθούν τα πλοία παγκοσμίως ανάλογα με το τι μεταφέρουν. Για παράδειγμα όσα πλοία μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια αποτυπώνονται με κίτρινο χρώμα. Όσα μεταφέρουν ξηρό φορτίο με μπλε χρώμα, τα πετρελαιοφόρα και τα καύσιμα με κόκκινο χρώμα, τα πλοία που μεταφέρουν αέριο με πράσινο χρώμα, ενώ όσα πλοία μεταφέρουν οχήματα απεικονίζονται με μωβ χρώμα.

Οι ερευνητές, χρησιμοποίησαν σύμφωνα με το δημοσίευμα δεδομένα από τις διαδρομές που ακολούθησαν χιλιάδες εμπορικά πλοία το 2012. Στη συνέχεια συνεργάστηκαν το στούντιο Kiln το οποίο ασχολείται με την οπτικοποίηση δεδομένων προκειμένου να κάνουν αυτό το χάρτη.

Δείτε το χάρτη:

Δημοφιλή