Γιατί το φετινό καλοκαίρι ίσως «κάψει» την ΕΕ

Γιατί το φετινό καλοκαίρι ίσως «κάψει» την ΕΕ
Image of world map
Image of world map
Yuji Sakai via Getty Images

Θερμό αναμένεται και το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Η προσφυγική κρίση, το δημοψήφισμα για το Brexit, το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία, η άνοδος του εθνικισμού στην κεντρική Ευρώπη, καθώς και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές, αναμένονται να ασκήσουν μεγάλη πίεση σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που κινδυνεύει με διάσπαση.

Στη χώρα μας, ο εφιάλτης του περασμένου καλοκαιριού επιστρέφει, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει προειδοποιήσει ότι «εάν πιάσουμε Μάιο-Ιούνιο καήκαμε». Την ίδια στιγμή, ο Ιούλιος είναι ιδιαίτερα δύσκολος να «βγει» χωρίς να εκταμιευθεί κάποιο ποσό από τις δόσεις του προγράμματος. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Huffpost Greece για τους λόγους που δεν θα γίνει το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, η ταμειακή κατάσταση είναι γνωστή στους δανειστές, γεγονός που τους επιτρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην Αθήνα για να γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις τους.

Εκτός από τις πιέσεις που θα ασκηθούν από τους δανειστές στη χώρα μας, πιεστικό θα είναι το καλοκαίρι και στην Ισπανία, καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ο δεύτερος γύρος εκλογών στη χώρα θα διεξαχθεί στις 26 Ιουνίου. Η χώρα της Μεσογείου βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015, καθώς, όχι μόνο κανένα κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά δεν απέδωσαν οι προσπάθειες δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας. Το καλοκαίρι, η πολιτική κρίση στην Ισπανία αναμένεται να κορυφωθεί, καθώς οι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα επαναληφθούν όσα συνέβησαν τον χειμώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 23 Ιουνίου, θα έχει προηγηθεί το δημοψήφισμα των Βρετανών για το κατά πόσο επιθυμούν μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως αναφέρει η βρετανική Telegraph, το 51% των πολιτών επιθυμεί την παραμονή στην ΕΕ και το 46% την έξοδο. Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις, καθώς, όχι μόνο η διαφορά “Brexit” ή “μη Brexit” είναι μικρή, αλλά επειδή ένας στους τέσσερις Βρετανούς δηλώνει αναποφάσιστος. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι στις 22 Μαΐου θα έχει προηγηθεί ο δεύτερος κύκλος προεδρικών εκλογών στην Αυστρία που θα είναι επίσης καθοριστικός για το μέλλον της Ευρώπης. Στον πρώτο γύρο εκλογών που διεξήχθη το προηγούμενο σαββατοκύριακο, νικητής -χωρίς την αυτοδυναμία- αναδείχτηκε ο Νόρμπερτ Χόφερ του ακροδεξιού FPO. Ο Χόφερ είναι γνωστός για την στάση του κατά της εισδοχής προσφύγων, αλλά και την αρνητική στάση του απέναντι στη ΕΕ. Δεδομένου ότι τα κλειστά σύνορα σε Βαλκάνια και κεντρική Ευρώπη έχουν ήδη θέσει την συνοχή της ΕΕ σε κίνδυνο, η εκλογή ενός ακροδεξιού προέδρου θα μπορούσε να φέρει την κατάσταση στα άκρα.

Δημοφιλή