Ιστορίες από την κόκκινη Κίνα με τα «ταξίμετρα» στα ασθενοφόρα και τις αναμονές ημερών για μια εξέταση

Ιστορίες από την κόκκινη Κίνα με τα «ταξίμετρα» στα ασθενοφόρα και τις αναμονές ημερών για μια εξέταση

Τα...καλά νέα για τους Κινέζους που ζουν στο Πεκίνο είναι ότι πλέον δεν θα πέφτουν θύματα επιτηδείων οδηγών ασθενοφόρων που τους χρεώνουν υπέρογκα ποσά για να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Τα κακά νέα είναι ότι για οποιαδήποτε απόσταση από 3χλμ και κάτω θα πληρώνουν 6,80ευρώ και οι χρεώσεις ανεβαίνουν ενώ ο μισθός πχ μέσου κυβερνητικού υπάλληλου ανέρχεται σε 1.300 γουάν (189 ευρώ) το μήνα.

Για όλους εμάς, όπως φάνηκε και από την αντίδραση που έχει προκληθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι στην Κίνα πρέπει να πληρώσεις το ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο ενώ έσπευσαν και να σχολιάσουν πως η λογική του «ταξίμετρου» θα μπορούσε να οδηγήσει τους οδηγούς να επιλέγουν τις διαδρομές ανάλογα με τα ποια μπορεί να είναι η πιο κερδοφόρα, με ό,τι φυσικά μπορεί να σημαίνει αυτό για τον ασθενή που το έχει πραγματικά ανάγκη.

Βέβαια το θέμα με τα ασθενοφόρα δεν είναι το μόνο τραγικό στον τομέα της παροχής υγείας στην Κίνα αφού όπως θα δείτε και στο βίντεο του A+J στη χώρα για κάθε 1.000 άτομα υπάρχουν μόλις 3,8 κρεβάτια νοσοκομείων και 1,49 γιατροί και υπολογίζεται πως θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των ιατρών κατά 54% για να μπορεί το σύστημα να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις βασικές ανάγκες που υπάρχουν. Σήμερα για να δει ένας κινέζος έναν γιατρό και να εξεταστεί αλλά και να κριθεί εάν θα πρέπει να νοσηλευθεί θα πρέπει να πάρει ένα χαρτάκι προτεραιότητας - κάτι απαιτεί πολλές ώρες στην ουρά ή και μέρες- ενώ για να δει τον γιατρό χρειάζεται ακόμη περισσότερος χρόνος. Δεν αποκλείεται δε, όπως και στην περίπτωση του Cao στο βίντεο να χρειαστεί ακόμη και να νοικιάσετε ένα δωμάτιο κοντά στο νοσοκομείο...

Το ταξίμετρο του...ασθενοφόρου

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως μεταδίδει το ΒΒC, στην κομμουνιστική Κίνα η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει κανόνες στο άναρχο τοπίο της μεταφοράς ασθενών προσπαθεί και μετά από πολλές διαμαρτυρίες για τσουχτερές χρεώσεις που ουσιαστικά επιβάλουν στους ασθενείς οι οδηγοί των ασθενοφόρων, νομοθετεί και καθορίζει αυστηρά τις ταρίφες και την τιμολόγηση των διακομιδών που θα ισχύσουν από τον Μάιο.

Έτσι η ελάχιστη ταρίφα θα είναι αυτή των 50 γουάν, δηλ. περίπου 6,80 ευρώ και μετά τα 3χλμ η χρέωση θα είναι 7 γουάν δηλαδή περίπου 95 λεπτά του ευρώ για κάθε επιπλέον χιλιόμετρο. Το ποσό θα καταβάλλεται ακόμη κι όταν καλείται το ασθενοφόρο αλλά τελικά δεν χρησιμοποιείται.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα υπήρχαν περιπτώσεις ασθενών που έχουν καταγγείλει πως τους ζητήθηκε να πληρώσουν ακόμη και 3.600 γουάν δηλαδή περίπου 490 ευρώ.

Δημοφιλή