Τουσκ: Χρειαζόμαστε ένα νέο Eurogroup για την Ελλάδα σε λίγες ημέρες και όχι σε εβδομάδες

Τουσκ: Χρειαζόμαστε ένα νέο Eurogroup για την Ελλάδα σε λίγες ημέρες και όχι σε εβδομάδες
ATHENS, GREECE - MARCH 03: President of the European Council, Donald Tusk (L) meets Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) during his official visit in Athens, Greece on March 03, 2016. (Photo by Ayhan Mehmet/Anadolu Agency/Getty Images)
ATHENS, GREECE - MARCH 03: President of the European Council, Donald Tusk (L) meets Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) during his official visit in Athens, Greece on March 03, 2016. (Photo by Ayhan Mehmet/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

«Οφείλουμε να αποφύγουμε μία κατάσταση νέας αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Χρειάζεται να καθοριστεί ημερομηνία για τη σύγκληση του Eurogroup όχι στο απώτερο μέλλον. Εντός ημερών και όχι εβδομάδων», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ με μήνυμά του στο Twitter. Την ίδια ώρα το Μαξίμου επιβεβαίωσε τη συνομιλία Τουσκ με τον κ. Τσίπρα και ενημέρωσε πως ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο Τουσκ, «εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλισης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη».

Ο Τουσκ, ο οποίος προεδρεύει των συνόδων της ΕΕ και είναι αρμόδιος για την σύγκλησή τους, μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι μίλησε για το θέμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, βάζοντας με αυτό τον τρόπο τέλος στα σενάρια για αίτημα από μέρους του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για άμεση σύγκληση συνόδου κορυφής έπειτα και από την αποτυχία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από την αποτυχία της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της ανακοίνωσης ότι δεν θα γίνει το Eurogroup της Μ. Πέμπτης, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε διαρκείς συσκέψεις με συνεργάτες του για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση και έμενε σε εκκρεμότητα να υποβάλει αίτημα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ για έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής προκειμένου να τεθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Επίσης πληροφορίες ήθελαν να υπάρχει ροή τηλεφωνημάτων μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις και πως ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνικές επαφές και με τους ηγέτες των 28 κρατών μελών και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων. Όμως όπως φαίνεται όλες οι πλευρές «ζύγιζαν» όλα τα σενάρια δεδομένου ότι πληροφορίες που διέρρεαν από διεθνή μέσα ενημέρωσης καθιστούσαν ασαφές εάν τελικά γίνει αποδεκτό το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής καθώς η διαδικασία απαιτεί οργάνωση και καθορισμό της ατζέντας των θεμάτων που θα συζητηθούν. Αυτό σήμαινε πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα έπρεπε να συμφωνήσουν πρώτα σε μεσαίο επίπεδο αξιωματούχων και στη συνέχεια αφού υπάρξει συναίνεση των προς συζήτηση θεμάτων, αυτά να τεθούν στο υψηλότερο επίπεδο αρχηγών κρατών.

Υπήρχε βέβαια και η κρυφή ελπίδα για μια επίτευξη λύσης χωρίς την ανάγκη συνόδου κορυφής. Νωρίτερα η ανταποκρίτρια του Σκάι και της Καθημερινής Ελένη Βαρβιτσιώτη μετέδιδε πως προκειμένου να συγκληθεί σύνοδος κορυφής θα πρέπει πρώτα να διεξαχθεί ένα Eurogroup.

Τι λέει το Μαξίμου. Νέα επικοινωνία με Τουσκ την Μ. Πέμπτη

Την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Τούσκ επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το Μαξίμου.

«Ο Πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup» τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ, «εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλισης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη».

«Ο Πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλισης του Eurogroup. Τέλος, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Εφεδρικά μέτρα και χρέος οι λόγοι για το αδιέξοδο»

Οι εξελίξεις αυτές εντείνουν την αβεβαιότητα και το γερμανικό πρακτορείου ειδήσεων dpa επισήμαινε ότι στην ελληνική πρωτεύουσα υπάρχουν εικοτολογίες για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Το dpa σχολιάζει ότι «μέχρι πρότινος ήταν απλώς η αίσθηση ενός déjà-vu, πλέον όμως είναι πραγματικότητα. Η Ελλάδα ξαναζεί τις στιγμές του 2015. Όπως και το προηγούμενο καλοκαίρι, η χρεοκοπία βρίσκεται προ των πυλών».

Την ίδια ώρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν με δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως τα λεγόμενα εφεδρικά μέτρα, αλλά και το ζήτημα του χρέους, είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν κατέληξαν σε αποτελέσματα οι συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών, ανέφερε σήμερα Μ. Τετάρτη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με ένα από αυτούς, ο οποίος δεν κατανομάζεται, σημειώνει πως η Αθήνα και θεσμοί έχουν πλήρη ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα του συνολικού πακέτου μέτρων, που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ (ασφαλιστικό, φόρος εισοδήματος, κόκκινα δάνεια κ.λπ.). Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί συμφωνία στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων (2% του ΑΕΠ), το οποίο οι θεσμοί ζητούν να εφαρμοστεί σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, οι «τεράστιες αποκλίσεις» που έχουν μεταξύ τους οι θεσμικοί εκπρόσωποι των δανειστών στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι, επίσης, ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο δεν κατέστη δυνατή η σύγκληση του Eurogroup, που ήταν δρομολογημένη για αύριο. Το ζήτημα του χρέους επρόκειτο να συζητηθεί για πρώτη φορά σε επίπεδο Eurogroup, εφόσον Αθήνα και θεσμοί συμφωνούσαν στο συνολικό πακέτο μέτρων και στο εφεδρικό πακέτο.

«Υπάρχει τρόπος συμφωνίας στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο δεύτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Αρκεί η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει πιο εξειδικευμένα μέτρα, όχι ένα προς ένα, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει μία γενική ιδέα όσον αφορά τα μέτρα που θα αφορούν περικοπή δαπανών και τα μέτρα που θα αφορούν τα έσοδα του κράτους» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις επόμενες ημέρες οι θεσμοί θα πρέπει «να δουλέψουν» πάνω στα διάφορα «μοντέλα» ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και να κάνουν τους υπολογισμούς τους με βάση τα νέα στοιχεία της Eurostat και τα διάφορα σενάρια.

Δημοφιλή