Κωνσταντινούπολη: Ανησυχία για περιστατικά εισόδου Τούρκων πολιτών σε χριστιανικούς ναούς

Κωνσταντινούπολη: Ανησυχία για περιστατικά εισόδου Τούρκων πολιτών σε χριστιανικούς ναούς
A pilgrim prays in the Patriarchal Church of St. George in Istanbul, Turkey, Wednesday, Aug. 5, 2015. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
A pilgrim prays in the Patriarchal Church of St. George in Istanbul, Turkey, Wednesday, Aug. 5, 2015. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
ASSOCIATED PRESS

Ανησυχία επικρατεί στην ελληνική ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σημειωθεί περιστατικά εισόδου σε χριστιανικούς ναούς από ταραχοποιά στοιχεία. Μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε και ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την «εύλογη ανησυχία» του για τα περιστατικά αυτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου κοντά στην πλατεία Ταξίμ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας άνδρας εισέβαλε στο ναό και άρχισε να σβήνει κεριά και να έχει μία παράταιρη συμπεριφορά. Στο σημείο εκλήθη η τουρκική Αστυνομία και ο άνδρας συνελήφθη, ενώ σε βάρος του υπεβλήθη και μήνυση.

Ωστόσο, δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό. Λίγες εβδομάδες πριν, στον ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Κουζκουντζουκίου κάποια μέλη Θρησκευτικού Λυκείου ή κατά άλλες μαρτυρίες, μέλη της νεολαίας του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που ακούστηκαν οι καμπάνες της εκκλησίας, άρχισαν να φωνάζουν δυνατά «ο Θεός είναι μεγάλος», προκαλώντας το χριστιανικό στοιχείο.

Η HuffPost Greece επικοινώνησε με το Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη και συνομίλησε με τον υπεύθυνο του γραφείου Γιώργο Αγγελετόπουλο, ο οποίος επιβεβαίωσε τα δύο περιστατικά. Όπως μάλιστα επισήμανε, αναφορά στα περιστατικά έχει γίνει και από εφημερίδες της Ομογένειας.

Η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, στην Ομογένεια της Κωνσταντινούπολης επικρατεί ανησυχία. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, τα περιστατικά αυτά ναι μεν δεν κρίνονται ως ιδιαίτερα σοβαρά, αλλά κατά το παρελθόν είχαν εξαλειφθεί και η επανεμφάνισή τους δημιουργεί ανησυχία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Για τα περιστατικά αυτά εξέδωσε ανακοίνωση και το υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία εκφράζεται «εύλογη ανησυχία», ενώ γίνεται λόγος για είσοδο προκλητικών στοιχείων σε χριστιανικούς ναούς της Κωνσταντινούπολης. Επίσης στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών ζητεί από τις τουρκικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των χριστιανικών ναών.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών πληροφορήθηκε με εύλογη ανησυχία πρόσφατα περιστατικά εισόδου προκλητικών στοιχείων σε χριστιανικούς ναούς της Κωνσταντινούπολης.

Ενόψει και των εορτών του Πάσχα, αναμένουμε από τις τουρκικές Αρχές να τηρήσουν τις σχετικές τους δεσμεύσεις και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των χριστιανικών ναών και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συμμετοχής των πιστών στις θρησκευτικές εκδηλώσεις των ημερών».

Δημοφιλή