Κάντε μια βόλτα στην απίστευτη συλλογή του Harvard με 2.500 σπάνια χρώματα από όλο τον κόσμο

Κάντε μια βόλτα στην απίστευτη συλλογή του Harvard με 2.500 σπάνια χρώματα από όλο τον κόσμο

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως δημιουργείται αλλά και, κυρίως, πώς συντηρείται μέσα στα χρόνια ένας πίνακας ζωγραφικής;

Ο Edward Forbes, ιδρυτής του Straus Center for Conservation and Technical Studies του Harvard Art Museums και πρώην διευθυντής του Fogg Art Museum, είχε ακριβώς αυτή την απορία όταν αγόρασε το πρώτο του έργο τέχνης, έναν πίνακα του 14ου αιώνα που απεικόνιζε τη Βρεφοκρατούσα Παναγία περιτριγυρισμένη από Αγίους. Όταν παρατήρησε πως ο πίνακάς του άρχισε γρήγορα να ξεθωριάζει και να αποσυντίθεται, ο Forbes ξεκίνησε μια παθιασμένη εξερεύνηση μέσα στον κόσμο της δημιουργίας των πινάκων ζωγραφικής με στόχο να ανακαλύψει όσα περισσότερα μπορούσε γύρω από το θέμα. Το πάθος του αυτό τον οδήγησε στη συλλογή εκατοντάδων υλικών που χρησιμοποιούνταν για τη διατήρηση έργων τέχνης, καθώς και στη δημιουργία της προσωπικής του συλλογής με έργα πρώιμης ιταλικής ζωγραφικής.

«Κάθε φορά που επέστρεφε από κάποιο ταξίδι, έφερνε μαζί του πράγματα», λέει ο Narayan Khandekar, επικεφαλής επιστήμονας διατήρησης έργων τέχνης στο Harvard Art Museum, στο The Artery.

Κάπως έτσι, από το σχεδόν εμμονικό ενδιαφέρον ενός ανθρώπου για τη συντήρηση των ζωγραφικών έργω τέχνης, δημιουργήθηκε μια εκπληκτική συλλογή 2.500 χρωστικών ουσιών από κάθε γωνιά του κόσμου η οποία και αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα δημόσια εκθέματα του Harvard Art Museums. Το όνομά της είναι, φυσικά, «The Forbes Collection» και περιλαμβάνει χρώματα που συνέλεξε ο Forbes από ανασκαφές σε χώρους της Πομπηίας μέχρι σπάνια δείγματα lapis lazuli που ανακάλυψε στο Αφγανιστάν.

«(Έχουμε ακόμα) ιαπωνικές χρωστικές ουσίες και συνδετικά μέσα που συλλέξαμε κατά το 1930», προσθέτει ο Khandekar «Έχουμε επίσης στην κατοχή μας το βραβευμένο “Ινδικό Κίτρινο”, το οποίο δημιουργήθηκε από ούρα αγελάδων που τρέφονταν μόνο με φύλλα από μάνγκο».

Η συλλογή του Forbes σταμάτησε να συγκεντρώνει δείγματα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πρόσφατα όμως οι επιστήμονες που την επιμελούνται ξεκίνησαν να συλλέγουν σύγχρονες χρωστικές ουσίες που έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά μέσα στα τελευταία 70 χρόνια.

Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε την απίστευτη συλλογή Forbes στο Harvard Art Museums του Cambridge στο άμεσο μέλλον, μην ανησυχείτε. Το Great Big Story την επισκέφθηκε για εμάς και έφτιαξε αυτό το υπέροχο βίντεο που μας ξεναγεί στα χρώματα όλου του κόσμου, αρχαία και νέα, όπως βρίσκονται προσεκτικά τοποθετημένα στις προθήκες του μουσείου.

Δημοφιλή