ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/04/2016 07:51 EEST | Updated 30/04/2016 08:23 EEST

Σε ισχύ σημαντικές μειώσεις στο κόστος περιαγωγής στα κινητά όλων των Ευρωπαίων

ASSOCIATED PRESS
File - In this Tuesday Dec. 15, 2009 file photo, a man speaks on his cell phone in front of a giant globe in Copenhagen. The European Union on Tuesday, June 30, 2015 agreed to end mobile roaming charges within two years and allow travelers to pay the same price for calls, text messages and data anywhere in the 28 EU nations. (AP Photo/Virginia Mayo, File)

Οι Έλληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες που ταξιδεύουν σε κάποια από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ θα έχουν από το Μ. Σάββατο σημαντικές μειώσεις στο κόστος περιαγωγής (roaming) για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων τους, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Η περιαγωγή για κάθε φωνητική κλήση που πραγματοποιούμε κοστίζει πλέον έως πέντε λεπτά του ευρώ ανά λεπτό ομιλίας, από 19 λεπτά που ήταν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, ενώ από τις 15 Ιουνίου του 2017 η περιαγωγή στην Ε.Ε. καταργείται και δεν θα επιβάλλεται οιαδήποτε επιπλέον χρέωση για κάθε χρήση του κινητού μας μέσα στα 28 κράτη-μέλη.

Για τις κλήσεις που δεχόμαστε, η χρέωση μειώνεται κατά σχεδόν 80% και διαμορφώνεται πλέον σε λίγο πάνω από ένα λεπτό του ευρώ, από πέντε λεπτά που ήταν μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά στα γραπτά μηνύματα. Από το Μ. Σάββατο χρεωνόμαστε δύο λεπτά του ευρώ για κάθε SMS που στέλνουμε, από 0,06 που ήταν πριν.

Για πρόσβαση στο διαδίκτυο θα πληρώνουμε 75% λιγότερο, καθώς η χρέωση περιαγωγής πέφτει από τα 20 λεπτά του ευρώ ανά Μegabite σε μάξιμουμ 5 λεπτά του ευρώ.

Επίσης όπως ενημερώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το νέο σύστημα χρεώσεων η χρήση του κινητού μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνεται με βάση το πρόγραμμα που έχουμε με τον πάροχό μας και επισημαίνει πως ο πάροχος θα μπορεί να προχωρήσει σε ακόμη καλύτερες προσφορές.