ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/04/2016 10:07 EEST | Updated 30/04/2016 10:21 EEST

Ο δρόμος προς την εκταμίευση της δόσης και τις πληρωμές των επομένων μηνών

Fairfax Media via Getty Images
(AUSTRALIA & NEW ZEALAND OUT) Golden eggs on a chess board (Photo by Fairfax Media via Getty Images)

Το κλείσιμο της αξιολόγησης αποτελεί για την κυβέρνηση το πολυπόθητο «κλειδί» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τους θεσμούς, καθώς πλησιάζουν «απειλητικά» πληρωμές που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Συνοπτικά, τα βήματα προς την κατεύθυνση της εκταμίευσης της δόσης έχουν ως εξής:

  • Κλείσιμο της αξιολόγησης με επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο. Σημαντικό εμπόδιο εδώ είναι το ζήτημα του πακέτου προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. που έχει ζητηθεί.
  • Άνοιγμα συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις απόψεις Γερμανίας και ΔΝΤ στο συγκεκριμένο θέμα.
  • Πέρασμα από τη Βουλή των μέτρων της συμφωνίας.
  • Κατάρτιση της «έκθεσης συμμόρφωσης» της Ελλάδας, σχετικά με το επίπεδο της υλοποίησης της συμφωνίας.
  • Συνεδρίαση του Eurogroup για να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, βάσει της παραπάνω έκθεσης
  • Υπογραφή νέας συμφωνίας (προγράμματος) μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 460 εκατ. τον Μάιο, 705 εκατ. τον Ιούνιο και 3,6 δισ. τον Ιούλιο- ποσό που αυτή τη στιγμή θεωρείται μη διαχειρίσιμο.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδίδεται σε «κούρσα» για να κλείσουν τα τελευταία μέτωπα της αξιολόγησης: Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του «Έθνους», την Τρίτη θα δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις της Eurostat για τα έτη 2016 και 2017, που σύμφωνα με ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές θα ενισχύσουν τις ελληνικές θέσεις, ενώ την Τετάρτη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί με τους κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν καθώς και με τους επικεφαλής των θεσμών, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για το Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Γενικότερα, στην ελληνική πλευρά δείχνει να επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας σε συνεργάτες του τη Μεγάλη Πέμπτη να υπογραμμίζει ότι: «η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση», ενώ προέβλεψε ότι «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις». Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε πως «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι».