Η δίκη που συγκλονίζει την Γερμανία: Λύνει τη σιωπή του ο Ναζί λοχίας του Άουσβιτς που σκότωσε 170.000 ανθρώπους

Η δίκη που συγκλονίζει την Γερμανία: Λύνει τη σιωπή του ο Ναζί λοχίας του Άουσβιτς που σκότωσε 170.000 ανθρώπους

Στα 94 του πλέον ο Reihold Hanning ψάχνει την εξιλέωση για τις πράξεις του στην πιο σκοτεινή περίοδο της σύγχρονη ιστορίας.

Στη δίκη που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Detmold κατηγορείται ότι συμμετείχε στις ομάδες των SS από το 1942 έως το 1944 που έκαναν τις επιλογές για το ποιοι φυλακισμένοι θα πήγαιναν στα εργασία και ποιοι για εκτέλεση στους θαλάμους αερίων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ήταν υπεύθυνος για την τύχη 170.000 ανθρώπων. Υπολογίζεται ότι εκείνη την περίοδό οι Ναζί σκότωσαν περίπου 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους στο Άουσβιτς και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Εβραίοι.

Ο 94χρονος όπως αναφέρει το BBC, είπε μεταξύ άλλων στην απολογία του: "Ντρέπομαι που εν γνώσει μου άφησα να γίνουν τόσα εγκλήματα και δεν έκανα τίποτα να τα αντιπαλέψω".

Ο πρώην αξιωματικός των SS ήταν καθισμένος στο αναπηρικό του καροτσάκι μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και μέχρι τέλους αρνείτο ότι είχε αναμιχθεί στην μαζική εκτέλεση ανθρώπων, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν στο μέρος του στρατοπέδου όπου δεν γίνονταν οι εκτελέσεις με αέρια.

"Έμεινα σιωπηλός για όλη μου τη ζωή" είπε στο δικαστήριο ο Hanning. "Προσπάθησα να ξεπεράσω εκείνη την περίοδο, όμως το Άουσβιτς ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης. Θα ευχόμουν να μην είχα βρεθεί ποτέ εκεί. Άνθρωποι πυροβολούνταν, εκτελούνταν με αέρια, καίγονταν. Μπορούσα να βλέπω τα πτώματα να πετιούνται από εδώ και από εκεί. Μύριζα τα καμμένα σώματα, γνώριζα από μακριά την μυρωδιά καμμένων σωμάτων» είπε στην δήλωσή του στο δικαστήριο.

Οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος εκφράζουν την ικανοποίησή τους με την απόφαση του κατηγορουμένου να σπάσει την σιωπή του σε μία δίκη που όπως όλα δείχνουν θα είναι μία από τις τελευταίες (αν όχι η τελευταία) στην Γερμανία.

Η ετυμηγορία αναμένεται μέσα στο Μάιο ωστόσο από δικαστικούς κύκλους θεωρείται απίθανο να εκτίσει ποινή φυλάκισης λόγω της διάρκειας της διαδικασίας προσφυγής.

Το BBC θυμίζει ότι πέρσι, ένα Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε τον Oskar Groening, 94 ετών, σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για την ανάμιξή του στον θάνατο πάνω από 300.000 ανθρώπων.

Δημοφιλή