ΔΙΕΘΝΕΣ
02/05/2016 13:20 EEST | Updated 02/05/2016 13:20 EEST

Σαουδική Αραβία: Ο όμιλος Binladen απέλυσε 77.000 ξένους εργάτες, σύμφωνα με μια εφημερίδα

GIANLUIGI GUERCIA via Getty Images
A woman reads a copy of Egyptian newspaper 'Al-Tahrir' with the headline 'No to Dictatorship' on December 3, 2012 in Cairo. A cartoon of a newspaper in human form chained in a cell was pasted on the front of several independent papers including Al-Watan and Al-Masry Al-Youm with the line 'A constitution that cancels rights and shackles freedoms. No to dictatorship'. AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA (Photo credit should read GIANLUIGI GUERCIA/AFP/Getty Images)

Ο σαουδαραβικός κατασκευαστικός κολοσσός Binladen Group, που αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, απέλυσε 77.000 ξένους εργάτες, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Al-Watan επικαλούμενη ένα στέλεχος του ομίλου.

Εδώ και πολλές ημέρες κυκλοφορούσαν φήμες για χιλιάδες απολύσεις, για απλήρωτους μισθούς και για κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον όμιλο ο οποίος έχει αναλάβει ορισμένα από τα μεγαλύτερα έργα στη Σαουδική Αραβία αλλά σήμερα πλήττεται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ένας εκπρόσωπος του ομίλου που ρωτήθηκε για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γιασίν Αλάτας, επιβεβαίωσε ότι έγιναν απολύσεις, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένο αριθμό.

Με βάση το δημοσίευμα, μέχρι την Κυριακή είχαν απολυθεί 77.000 ξένοι εργάτες οι οποίοι "έλαβαν τη βίζα εξόδου" από τη Σαουδική Αραβία. Ο όμιλος απασχολεί περίπου 200.000 αλλοδαπούς στη χώρα.

Το κύμα των απολύσεων μπορεί να συμπαρασύρει και "12.000-17.000 Σαουδάραβες που εργάζονται ως υπεύθυνοι, μηχανικοί, διοικητικοί υπάλληλοι ή ελεγκτές" πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος που δεν κατονομάζεται από την εφημερίδα.

Η Binladen Group είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1931 από τον πατέρα του Οσάμα μπιν Λάντεν, του ηγέτη της Αλ Κάιντα ο οποίος σκοτώθηκε πριν από πέντε χρόνια από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Πακιστάν.

Το ανώνυμο στέλεχος είπε ότι "η εταιρεία και τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών ευθύνονται" για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο όμιλος, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς τους προσάπτει.

Το μισθολογικό κόστος του ομίλου κυμαίνεται στα 2 δισεκατομμύρια ριάλ (466 εκατομμύρια ευρώ) ενώ τα έργα που έχει αναλάβει στη Σαουδική Αραβία και σε άλλες χώρες εκτιμώνται στα 136 δισεκ. ριάλ (32 δισεκ. ευρώ), πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος