«Τι φορούσες όταν σε βίασαν;»: Οι φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι κανένα θύμα δεν πήγαινε γυρεύοντας

«Τι φορούσες όταν σε βίασαν;»: Οι φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι κανένα θύμα δεν πήγαινε γυρεύοντας

Όταν μία γυναίκα πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, η πρώτη ερώτηση που της κάνουν είναι: «Τι φορούσες;».

Πρόκειται για μία ερώτηση που είναι άκρως προσβλητική. Μία γυναίκα έχει υποστεί επίθεση. Το σώμα της και η ψυχή της έχουν παραβιαστεί, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να την ρωτήσουν τι είναι αυτό που φορούσε και μπορεί να πυροδότησε την επίθεση.

Η φοιτήτρια φωτογραφίας, Katherine Cambareri, αποφάσισε να προκαλέσει μέσα από την πτυχιακή της εργασία, την ευκολία που οι άνθρωποι ρίχνουν το φταίξιμο στα θύματα κακοποίησης μέσα από μία σειρά φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες απαθανατίζουν τα ρούχα που φορούσαν τα θύματα πριν δεχτούν σεξουαλική επίθεση.

«Οι ερωτήσεις αυτές γίνονται για να προστατεύσουν τον θύτη και όχι το θύμα. Μου φαίνεται ανόητο που πολλές φορές το φταίξιμο πέφτει στα θύματα, πριν ακόμα έχουν την ευκαιρία να πουν την ιστορία τους. Ήθελα να κάνω κάτι για να αποδείξω πόσο αχρείαστες είναι αυτές οι ερωτήσεις που στοχοποιούν τα θύματα.

Για τις φωτογραφίες, η Cambareri πλησίασε μερικά από τα θύματα μέσω Facebook και τους ζήτησε να μοιραστούν τις τόσο επώδυνες εμπειρίες τους, αλλά στο τέλος ένιωσε ότι το γεγονός ότι η σειρά με τις φωτογραφίες της θα είχαν θετικό αντίκτυπο, έκανε την διαδικασία να αξίζει.

«Νιώθω μία ιδιαίτερη σύνδεση με τους εθελοντές γιατί με τη συμμετοχή τους, μου εμπιστεύθηκαν την εμπειρία τους. Με εμπιστεύονται να χρησιμοποιήσω τα ρούχα τους με θετικό τρόπο. Οποιοσδήποτε έχει συμμετάσχει μέχρι τώρα είναι κάποιος γνωστός μου και αυτό δείχνει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Ως άνθρωπος, με κάνει να συνειδητοποιήσω ότι πρέπει να γίνουν τόσα πολλά όσον αφορά την πρόληψη. Πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε στερεότυπα και να περιβάλλουμε τις σεξουαλικές επιθέσεις με στίγμα», ανέφερε η ίδια σε συνέντευξη που έδωσε στο Break the Cycle.

«Ειλικρινά ελπίζω να κάνω τους ανθρώπους να νιώσουν άβολα κοιτάζοντας αυτές τις φωτογραφίες. Θέλω ο κόσμος να σκεφτεί αν ρίχνει το φταίξιμο στα θύματα και η ερώτηση “τι φορούσες” δεν είναι σωστή επειδή τα θύματα ποτέ δεν ήθελαν να τους επιτεθούν. Οι σεξουαλικές επιθέσεις συμβαίνουν επειδή κάποιος αποφάσισε να επιτεθεί σε κάποιον άλλον και για κανένα άλλο λόγο», συμπληρώνει.

What You Wear

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.

Δημοφιλή