ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2016 08:54 EEST | Updated 06/05/2016 08:54 EEST

IISS: Στα 167.000 ανήλθαν τα θύματα ενόπλων συγκρούσεων το 2015

Anadolu Agency via Getty Images
ALEPPO, SYRIA - MAY 5: Syrian opponents clash with Assad regime forces in the Khan Tuman town of Aleppo, Syria on May 5, 2016 after the Assad regime forces violated the ceasefire. (Photo by Beha el Halebi/Anadolu Agency/Getty Images)

Στα 167.000 ανήλθαν τα θύματα από ένοπλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο το 2015, σύμφωνα με την Αναστασία Βορόνκοβα, επικεφαλής της έρευνας Armed Conflict Survey του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών του Λονδίνου (IISS).

Με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης, η κ. Βορόνκοβα επεσήμανε, μιλώντας στη Deutsche Welle, ότι στην τελευταία έκδοση του Armed Conflict Survey είχε καταγραφεί μείωση του αριθμού των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, αλλά αύξηση του αριθμού των θυμάτων. «Φέτος διαπιστώνουμε ότι έχει ανακοπεί η αύξηση του τελευταίου στοιχείου. Από τις 180.000 το 2014 υποχώρησε πέρσι στις 167.000» σημείωσε σχετικά.

Παρόλα αυτά τόνισε ότι οι μισοί από τους νεκρούς ήταν σε συγκρούσεις στην Εγγύς και Μέση ανατολή και στη βόρεια Αφρική. «Ο εμφύλιος στη Συρία ευθύνεται για το 1/3 των θυμάτων. Αύξηση του αριθμού των θυμάτων διαπιστώνουμε στην Τουρκία, την Υεμένη και την Αίγυπτο. Στην Εγγύς Ανατολή διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι απέχουμε πολύ ακόμη από τον τερματισμό των συγκρούσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι προοπτικές έχουν χειροτερέψει».

Σχετικά με το ISIS, το ινστιτούτο διαπιστώνει μια μετατόπιση δυνάμεων, καθώς μπορεί να έχει χάσει εδάφη σε Ιράκ και Συρία, ωστόσο έχει ενισχύσει και εδραιώσει την παρουσία του στη Λιβύη.

Στην περσινή της έκδοση η έρευνα του ινστιτούτου IISS κατέγραφε 42 συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο ενώ φέτος 37. Ωστόσο η κ. Βορόνκοβα τονίζει ότι αυτό δεν σημαίνει πως ο κόσμος μας έχει γίνει πιο ειρηνικός, καθώς στις συγκρούσεις σε βόρεια Αφρική και Εγγύς Ανατολή δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος σε σχέση με το 2014, ενώ η κατάσταση στην κεντρική Αμερική και το Μεξικό είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού ο αριθμός των θυμάτων εκεί έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2014. «Αχτίδα φωτός αποτελεί η Κολομβία όπου υπάρχει αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών της FARC. Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην επίλυση συγκρούσεων» προσθέτει.