ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2016 08:08 EEST | Updated 06/05/2016 08:09 EEST

Η ρωσική ορχήστρα Mariinsky έπαιξε για τα θύματα της τρομοκρατίας στο αρχαίο θέατρο της Παλμύρας

VASILY MAXIMOV via Getty Images
Russian conductor Valery Gergiev leads a concert in the amphitheatre of the ancient city of Palmyra on May 5, 2016. / AFP / VASILY MAXIMOV (Photo credit should read VASILY MAXIMOV/AFP/Getty Images)

Συναυλία κλασσικής μουσικής διοργανώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο αρχαίο θέατρο της Παλμύρας, λίγους μήνες μετά την ανακατάληψή της από συριακές και ρωσικές δυνάμεις.

Ο διακεκριμένος μαέστρος του Κρεμλίνου, Valery Gergiev, διεύθυνε την ορχήστρα Mariinsky από την Αγία Πετρούπολη στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, η οποία πέρυσι το καλοκαίρι είχε καταληφθεί από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Την ορχήστρα διηύθυνε για μικρό χρονικό διάστημα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας της Αγίας Πετρούπολης, Sergei Roldugin, πολύ καλός φίλος του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο τελευταίος μάλιστα είχε εμπλακεί στην υπόθεση φοροαποφυγής των «Panama Papers».

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν παρακολούθησε την συναυλία ζωντανά από το Σότσι της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε την απελευθέρωση της αρχαίας συριακής πόλης, ενώ εξήγησε ότι η συναυλία ήταν αφιερωμένη στα θύματα της διεθνούς τρομοκρατίας. Στην εκδήλωση έπαιξαν μεταξύ άλλων τραγούδια του Μπαχ και του Προκόφιεφ.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι, όπως ανέφεραν ακτιβιστές, λίγες ώρες μετά τη συναυλία, ρωσικά ή συριακά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν προσφυγικό καταυλισμό στο Ιντλίμπ της Συρίας, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά.

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι δεν έχει σκοτωθεί κανένας άμαχος από ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία.