Τι δεν πρέπει να λέτε σε κάποιον που έχασε βάρος

Τι δεν πρέπει να λέτε σε κάποιον που έχασε βάρος
cheerful young woman holding scales and eating fruit weight loss program
Jean-philippe WALLET via Getty Images
cheerful young woman holding scales and eating fruit weight loss program

Το να συμπαραστέκεται κανείς σε έναν φίλο ο οποίος έχει χάσει βάρος ακούγεται σαν καλή ιδέα, αλλά, μερικές φορές αυτή η καλή πρόθεση έχει αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό υποστηρίζει ελληνική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Behavioral Medicine».

Οι ερευνητές από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο εξέτασαν 289 ανθρώπους που έχουν χάσει με επιτυχία βάρος και έχουν καταφέρει να το διατηρήσουν για περισσότερο από έναν χρόνο και 122 ανθρώπους που έχασαν βάρος, αλλά το πήραν μετά από μικρό χρονικό διάστημα. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με την δίαιτα που έκαναν, τη σωματική άσκηση και την υποστήριξη που έλαβαν από τους φίλους και την οικογένειά τους.

Περιέργως, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι δεν είχαν καταφέρει να διατηρήσουν την απώλεια κιλών είχαν λάβει μεγαλύτερη υποστήριξη από τους γύρω τους. Οι ερευνητές, προκειμένου να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο, μελέτησαν τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με την υποστήριξη που έλαβαν.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η υποστήριξη που λάμβαναν όσοι πήραν πάλι τα κιλά που έχασαν ήταν ένα είδος υπενθύμισης του τι έπρεπε και του τι δεν έπρεπε να κάνουν. Για παράδειγμα, σε σχέση με κάποιον που διατήρησε την απώλεια κιλών, όσοι τα ξαναπήραν ανέφεραν ότι συχνά οι φίλοι και οι συγγενείς τους, τους υπενθύμιζαν ότι δεν πρέπει να καταναλώνουν παχυντικά φαγητά ή τους έλεγαν να πάνε στο γυμναστήριο.

Αυτά τα σχόλια, αν και καλοπροαίρετα, λειτουργούσαν μάλλον ως αρνητική υπενθύμιση ή κριτική, παρά ενθάρρυνση. Κάτι τέτοιο, μπορεί να είναι καθοριστικό για κάποιον που προσπαθεί να διατηρήσει το βάρος του.

Αντίθετα, όσοι διατήρησαν την απώλεια κιλών ανέφεραν ότι οι άνθρωποι του κοντινού τους περιβάλλοντος έκαναν περισσότερες δραστηριότητες μαζί τους και τους επιβράβευαν για τις νέες διατροφικές τους συνήθειες.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.