ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/05/2016 03:44 EEST | Updated 06/05/2016 03:44 EEST

Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την έρευνα

Eurokinissi

Ψηφίστηκε επί της αρχής το βράδυ της Πέμπτης κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την Έρευνα.

Εν συνεχεία αναμένεται να διεξαχθεί η συζήτηση επί των άρθρων και η ψηφοφορία του νομοσχεδίου στην ολομέλεια.

Οι επιλογές του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αποσκοπούν στην αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης.

 

Ο κ. Φίλης, στην ομιλία του τόνισε ότι αναβαθμίζεται το δημοτικό ολοήμερο σχολείο, δεσμεύτηκε ότι δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο και ανέφερε ότι το θέμα για την πρόσληψη των αναπληρωτών θα ανοίξει, μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

 

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε, μετά από δημοσίευμα για την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, ο υπουργός χαρακτήρισε «ψέματα» τα όσα ακούγονται και κατήγγειλε ότι παίζεται ένα «άθλιο παιγνίδι» που έχει σαν αποτέλεσμα την υπονόμευση του κλίματος των πανελλαδικών εξετάσεων.

 

Η αναπληρώτρια υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου, υπερασπιζόμενη τις προωθούμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια (λειτουργία ΕΛΚΕ, συμβουλίων ιδρυμάτων, κ.ά.) έκανε λόγο για «συνθήκες μη-κανονικότητας» που επικρατούν στην ελληνική πραγματικότητα και οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με συγκέντρωση των δυνάμεων της χώρας στο πεδίο της Παιδείας.

 

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ασκήθηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση στις προωθούμενες αλλαγές, με την πλειονότητα των βουλευτών της αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για μικροπολιτικές ή πελατειακές τακτικές, κομματική αντίληψη για την Παιδεία. «Η κυβέρνηση ενταφιάζει το ολοήμερο σχολείο επικαλούμενη την ισότητα και επιβάλλει την ισότητα προς τα κάτω, υποβαθμίζοντας και συρρικνώνοντάς το», είπε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)