ΔΝΤ: Εάν οι στόχοι για χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους δεν είναι ρεαλιστικοί δεν συμμετέχουμε στο πρόγραμμα

ΔΝΤ: Εάν οι στόχοι για χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους δεν είναι ρεαλιστικοί δεν συμμετέχουμε στο πρόγραμμα
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde reacts during a meeting with Brazil's Finance Minister Joaquim Levy (not pictured) at the Finance Ministry in Brasilia, May 21, 2015. REUTERS/Ueslei Marcelino
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde reacts during a meeting with Brazil's Finance Minister Joaquim Levy (not pictured) at the Finance Ministry in Brasilia, May 21, 2015. REUTERS/Ueslei Marcelino
Ueslei Marcelino / Reuters

Την άμεση έναρξη των συνομιλιών για το ελληνικό χρέος φέρεται να ζητεί το ΔΝΤ παρά τις αντιδράσεις της γερμανικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το οποίο υπογράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Peter Spiegel. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα. Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ζητεί λιγότερη λιτότητα για τη χώρα μας και ξεκαθαρίζει πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% που θέτει η ΕΕ είναι μη ρεαλιστικός.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κ. Λαγκάρντ απέστειλε το βράδυ της Πέμπτης επιστολή προς τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα. Σε αυτό η κ. Λαγκάρντ υποστηρίζει, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ότι οι συζητήσεις με την Αθήνα αναφορικά με τα μέτρα «εκτάκτου ανάγκης» ύψους 3 δισ. ευρώ έχουν αποβεί άκαρπες και ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος σύντομα. Σε διαφορετική περίπτωση το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης.

«Πιστεύουμε ότι οι συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση θα πρέπει να συζητηθούν τώρα ταυτόχρονα», αναφέρει στην επιστολή της η κ. Λαγκάρντ και συμπληρώνει:

«Για εμάς, το να στηρίξουμε την Ελλάδα με μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους να βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί και υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους».

Το ΔΝΤ ζητεί λιγότερη λιτότητα

Σύμφωνα με τον Peter Spiegel, η κ. Λαγκάρντ στην επιστολή της καθιστά σαφές ότι το ΔΝΤ ζητεί λιγότερη λιτότητα με το επιχείρημα ότι ο στόχος για την επίτευξη πλεονάσματος που συμφωνήθηκε πέρυσι μεταξύ ΕΕ και Αθήνας, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018, είναι μη ρεαλιστικός και θα πρέπει να μειωθεί δραστικά.

«Είναι απαραίτητη μια διευκρίνιση προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε σχετικά με κάποιους αβάσιμους ισχυρισμούς ότι το ΔΝΤ είναι ανελαστικό και ζητεί περιττά νέα φορολογικά μέτρα και κατά συνέπεια προκαλεί καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και την εκταμίευση των δόσεων», αναφέρει στην επιστολή της η κ. Λαγκάρντ.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει επιτεθεί ουκ ολίγες φορές στο ΔΝΤ, ειδικά μετά την δημοσίευση στο wikileaks των συνομιλιών μεταξύ του Πολ Τόμσεν και Ντέλιας Βελκουλέσκου, δείχνοντάς το ως υπαίτιο για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

«Η Ελλάδα αδυνατεί να κατανοήσει γιατί το ΔΝΤ επιμένει στην αλλαγή του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που αφήνει ανέγγιχτη την απόδοση και την απλούστευση αλλά καθιστά τη μεταρρύθμιση σημαντικά λιγότερο προοδευτική, μεταφέροντας ένα αξιοσημείωτο μέρος των βαρών στους σχετικά φτωχότερους» είχε αναφέρει σε άρθρο του στους Financial Times στα μέσα Απριλίου ο πρωθυπουργός.

Μέχρι στιγμής η εικόνα που μεταφέρεται από κοινοτικές πηγές είναι ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και του ΔΝΤ. Η ελληνική πλευρά έχε προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού περικοπής δαπανών, ο οποίος και θα εφαρμόζεται μόνο σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πηγές, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ υπάρχει μεγάλη απόσταση σε ότι αφορά τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις Παπαχριστόπουλου

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στις επίμαχες δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλου αναφορικά με εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στην υποκλοπή του ΔΝΤ.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος είχε δηλώσει Ο κ. Παπαχριστόπουλος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση όταν έβγαλε στη φόρα τον διάλογο Τόμσεν με την κυρία Βελκουλέσκου; Το παλεύει με νύχια και με δόντια το ΔΝΤ. Πώς θα το έκαιγε διαφορετικά;».

Ωστόσο, λίγο μετά σε νεότερες δηλώσεις του επιχείρησε να ανασκευάσει:

«Όταν είπα ότι καλά έκανε και έβγαλε στην φόρα η κυβέρνηση τον διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου εννοούσα ότι καλά έκανε η κυβέρνηση και σήκωσε το θέμα» ενώ σημείωσε πως έχει μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν για το θέμα και ουδέποτε υπονόησε ότι έχει η κυβέρνηση κάποια σχέση με την υποκλοπή.

«Μη εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%»

Σύμφωνα με τους FT, στην επιστολή της η κ. Λαγκάρντ αναφέρει πως όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες και θα μειώσουν τον προϋπολογισμό της Ελλάδας κατά 2,5% μέχρι το 2018. Ωστόσο η κ. Λαγκάρντ εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα αποφέρουν πλεόνασμα 1,5% μέχρι το 2018 και όχι 3,5% όπως εκτιμά η ΕΕ και ζητεί από την Ευρώπη να αλλάξει την εκτίμηση σε 1,5%, κάτι που σημαίνει λιγότερη λιτότητα για την Ελλάδα.

«Ας μην υπάρχει αμφιβολία ότι η επίτευξη του υψηλότερου στόχου (εννοεί για το πρωτογενές πλεόνασμα) θα είναι όχι μόνο δύσκολη να επιτευχθεί αλλά πιθανώς και αντιπαραγωγική», αναφέρει.

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με την επιβολή υψηλών φόρων σε μια στενή βάση, με υπερβολικές περικοπές δαπανών και με έκτακτα μέτρα που έχουν προταθεί τις προηγούμενες εβδομάδες», σημειώνει επίσης στην επιστολή της η κ. Λαγκάρντ.

Το δημοσίευμα, αναφέρει επίσης πως τα έκτακτα μέτρα προτάθηκαν τον περασμένο μήνα προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του στόχου για πλεόνασμα 1,5% που εκτιμά η πλευρά του ΔΝΤ και του 3,5% που εκτιμούν οι Ευρωπαίοι.

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρεται επίσης και στον μηχανισμό που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά για τον οποίο αναφέρει ότι δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογραμμίζει πως τέτοιου είδους «ad hoc» μέτρα δεν είναι και πολύ αξιόπιστα και επιτείνουν την αβεβαιότητα.

Δημοφιλή