Εγκώμιο για ασφαλιστικό - φορολογικό από τον Τσίπρα ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Εγκώμιο για ασφαλιστικό και δριμεία επίθεση στη ΝΔ από τον Τσίπρα ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας
SOOC

Επί μία περίπου ώρα υπεραμύνθηκε της πολιτικής του για το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν την ψηφοφορία στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα τομές και επιχειρηματολογώντας με σθένος υπέρ αυτών.

Ο κ. Τσίπρας σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα απέρριψε την κριτική που του ασκείται περί αιφνιδιασμού, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ κατηγορώντας τη ότι κάθε φορά που ετίθετο το ζήτημα του ασφαλιστικού αυτή είχε ως απάντηση τη ν οριζόντια περικοπή συντάξεων.

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την κρισιμότητα της κατάστασης λέγοντας πως η μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό είναι μονόδρομος και επισημαίνοντας ότι αυτό έπρεπε να προχωρήσει με ή χωρίς συμφωνία.

«Ψηφίζουμε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που θα ξαναφέρει το ασφαλιστικό σύστημα σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να μειωθούν οι κύριες συντάξεις χωρίς να επηρεαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών,χωρίς να περικοπεί ούτε ευρώ από την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων» είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «χωρίς παρεμβάσεις το ασφαλιστικό σύστημα θα κατέρρεε και σε λίγα χρόνια από τώρα θα βρισκόμασταν στο σημείο να μην μπορούμε να δώσουμε συντάξεις».

Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα αναγνώρισε εμμέσως για το άχαρο των αποφάσεων που καλείται να πάρει λέγοντας: «Καλούμαστε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα. Και θα το βγάλουμε», επισημαίνοντας παράλληλα πως «βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης της Συμφωνίας του καλοκαιριού».

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να μιλήσει με αριθμούς και να διαβεβαιώσει ότι με το νέο ασφαλιστικό θα επιτευχθεί η αποκατάσταση των στρεβλώσεων που είχαν προκαλέσει οι περικοπές των συντάξεων των προηγούμενων ετών καθώς, όπως τόνισε, για πρώτη φορά θα υπάρχουν ενιαίοι ασφαλιστικοί κανόνες για το σύνολο των εργαζόμενων.

«Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο επιτυγχάνουμε, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση της φτώχειας των ηλικιωμένων μέσω της καθιέρωσης της εθνικής σύνταξης, ενώ σε αυτό το πόσο θα προστίθεται και το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης» είπε.

Ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν είπε πως άκουσε τις προτάσεις των φορέων και η κυβέρνηση σεβάστηκε τις αγωνίες, τις διαφωνίες, αλλά και τις διαμαρτυρίες στο μέτρο που ήταν δυνατό.

Ο συνδυασμός ασφαλιστικού φορολογικού θα είναι ευνοϊκός για τη μεγάλη πλειοψηφία και η υπόσχεση αυτή έγινε πράξη, είπε και μίλησε με νούμερα και ποσοστά: «Με βάση τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 90% των αγροτών δεν θα υποστούν επιβαρύνσεις από τον συνδυασμό του φορολογικού και του ασφαλιστικού. Χωρίς την ασφαλιστική μεταρρύθμιση η βασική σύνταξη του αγρότη από 172 ευρώ σήμερα, θα γίνονταν 158 ευρώ εντός του 2016 και 0 ευρώ το 2027».

Ακόμη δήλωσε πως με την πρόταση της κυβέρνησης εξασφαλίστηκε η βασική σύνταξη των 384 ευρώ και το ανταποδοτικό μέρος που στηρίζεται από καταβληθείσες εισφορές.

«Στόχος μας η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και η προστασία των νέων, των αδύναμων» είπε και συνέχισε: «Αναγνωρίζω ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι ευνοϊκή για όλους. Κάποιοι θα έχουν επιβάρυνση. Θα έχουν αυτοί που μπορούν».

Στο σημείο αυτό ο κ. Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως η μεταρρύθμιση αυτή εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού σε συνδυασμό με την κοινωνική δικαιοσύνη και εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ.

«Σε τι κατάσταση θα βρισκόταν άραγε το ασφαλιστικό σύστημα αν γίνονταν νόμοι του κράτους, οι προτάσεις της ΝΔ;» διερωτήθηκε για να απαντήσει πως δεν είχε καμία αυταπάτη ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να σωθούν οι συντάξεις, αυτοί που διέλυσαν το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στο φορολογικό ανέφερε πως η νέα πρόταση έχει ως βάση και την οικογενειακή κατάσταση.

«Το Φορολογικό νομοσχέδιο συντάχθηκε με γνώμονα την προοδευτικότητα λαμβάνει υπόψη και την οικογενειακή κατάσταση που κάποτε τα παιδιά ήταν φορολογήσιμα. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι στους τρίτεκνους και στους πολύτεκνους το 61% των φορολογουμένων θα πληρώσει μικρότερο φόρο».

Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες είπε πως κοιτάζοντας τη συνολική εικόνα οι φορολογούμενοι σε ποσοστό έως 98% θα έχουν μικρή επιβάρυνση ή ελάφρυνση. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν έχουν αφορολόγητο όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, το 92% θα πληρώσει μικρότερο φόρο, ενώ το 71% των φορολογουμένων με μικτό εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς θα πληρώσει μικρότερο φόρο.

Νέα επίθεση στη ΝΔ

Ο κ. Τσίπρας επανήλθε στην αντιπολίτευση ανεβάζοντας τους τόνους επιχειρώντας να αποδομήσει την κριτική που δέχεται από αυτή.

«Σε αυτή τη χώρα είναι πλέον ιστορική ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις να μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας» είπε και έκανε λόγο για τέσσερις μύθους.

Οι μύθοι

Μύθος Πρώτος: «Η διαπραγμάτευση κατέστρεψε τη χώρα και την οικονομία».

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Πετύχαμε υπεραπόδοση της τάξης 1% από το στόχο του – 0,25%,δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7%, που επιβεβαιώθηκε από τη Eurostat.

Μύθος Δεύτερος: «Οι εκλογές του 2015 διέκοψαν το success story Σαμαρά».

Για ποιο success story μιλάμε; Για αυτό που έφερε την ελληνική οικονομία 1,5% έξω από το στόχο του 2014. Αλήθεια ποιο «success story» θα γραφόταν το 2016, το 2017 και το 18 όταν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα ήταν στο 4,5%;

Μύθος Τρίτος: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτίναξε την ανεργία». Αυτό είναι πραγματικά εξοργιστικό.

Συνιστά προφανές ψεύδος. Οι δείκτες της ανεργίας είναι μειωμένοι σχεδόν 1,5% επί των ημερών μας – γεγονός για το οποίο δεν πανηγυρίζουμε.

Μύθος Τέταρτος: Η ΝΔ ισχυριζόταν το καλοκαίρι ότι η διαπραγμάτευση θα επέφερε ύφεση ύψους 7%.

Δεν θα μπορούσε να διαψευστεί περισσότερο. Τελικά η ύφεση δεν ξεπέρασε το 0,2% ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης στο β’ εξάμηνο του 2016.

Το 2015 για πρώτη χρονιά μετά από πολλά χρόνια δεν μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις ενώ οι 100 δόσεις έδωσαν ανάσα σε νοικοκυριά-επιχειρήσεις» ανέφερε.

Όμως ο Πρωθυπουργός δεν αρκέστηκε στην απαρίθμηση των μύθων αλλά συνέχισε λέγοντας πως για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε τόσο μεγάλη σύγχυση.

«Η ΝΔ για στηρίξει το αφήγημα της καταστροφής έφτιαξε μύθους, πρόκειται για απόλυτο παραλήρημα» είπε και τόνισε πως «ακόμα μια ένδειξη της σύγχυσης της ΝΔ είναι η επίθεση εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας για μια δήλωση του. Πρόκειται για πολιτικό και θεσμικό ατόπημα ολκής».

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης Σαμαρά για να επιρρίψει ευθύνες στην νυν ηγεσία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η ηγεσία της ΝΔ επιλέγει να ακολουθήσει πιστά τα πεπραγμένα της περιόδου Σαμαρά. Άγεται και φέρεται καθ΄ υπόδειξη της διαπλοκής. Ο κ. Μητσοτάκης τέθηκε επικεφαλής αυτού του μηχανισμού της διαπλοκής και ποντάρει στο μαύρο δηλαδή να μην κλείσει η αξιολόγηση. Ο Μητσοτάκης τροφοδοτεί τον πολιτικό του λόγο από τον πανικό των golden boys και των καναλαρχών που χρωστάνε δάνεια και είναι υπόδικοι» είπε.

Τέλος όπως ο ίδιος είπε δεν ήθελε να αφήσει εκτός κριτικής και τα κόμματα της λεγόμενης κεντροαριστεράς.

«Την ίδια ώρα οι επίσημοι φορείς της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα έχουν πάθει ένα ιδιότυπο Σύνδρομο της Στοκχόλμης» σχολίασε και πρόσθεσε πως μόλις πριν λίγες μέρες ο Τζιάνι Πιτέλα αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά με τα καλύτερα λόγια στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Όμως ο Πρωθυπουργός καταφέρθηκε εναντίον των ΜΜΕ.

«Στη μεγάλη μάχη θα είμαστε μόνοι. Απέναντι στα νέα των χρεοκοπημένων καναλιών, στα πρωτοσέλιδα της αντιδραστικής προπαγάνδας. Είναι τιμή που τόσα πολλά και ισχυρά συμφέροντα συνασπίζονται απέναντί μας» είπε και συμπλήρωσε: Οι μοναδικοί μας σύμμαχοι είναι ο κόσμος που έχει πάρει απόφαση ότι τα πράγματα στην Ελλάδα μπορούν και θα πάνε αλλιώς. Με τη στήριξη αυτών καλούμαστε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα. Και θα το βγάλουμε.

Συμπαγείς σα μια γροθιά θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση και αμέσως μετά την αξιολόγηση ξεκινάμε την πορεία για τις μεγάλες αλλαγές. Είμαστε σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι, πιο έμπειροι και δυνατοί και γι αυτό θα τα καταφέρουμε» κατέληξε.

Δημοφιλή