Στουρνάρας: Το ΔΝΤ έχει πέσει έξω πολλές φορές

Στουρνάρας: Το ΔΝΤ έχει πέσει έξω πολλές φορές
Sooc

Στη «σκληρή», όπως την χαρακτήρισε, στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναφέρθηκε ο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Ειδικές Αποστολές».

Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι το ΔΝΤ ζητούσε ανέκαθεν περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων των μνημονίων, ενώ έφερε σαν παράδειγμα τη διαπραγμάτευση του 2013, όταν το Ταμείο ζητούσε περισσότερα μέτρα για να μειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα του 2014, «ενώ τελικά η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2014», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Από το 2012 ήταν η ελληνική και η ευρωπαϊκή πλευρά που είχαν δίκαιο και το ΔΝΤ έπεσε έξω πολλές φορές», είπε.

Στην εκπομπή μίλησε και ο πρώην Διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ είχε υπολογίσει το 2014 στα 19 δισ. ευρώ τις ανάγκες κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος στα 6,5 δισ. ευρώ. Το Φθινόπωρο του 2014, πρόσθεσε, η αξιολόγηση που έκανε η ΕΚΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών δικαίωσε τις εκτιμήσεις της ΤτΕ και όχι του ΔΝΤ.

Ο πρώην Διοικητής ανέφερε ακόμα ότι το Ταμείο δεν επέδειξε την ευελιξία που έπρεπε στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της οικονομίας της, όμως, κατά τον ίδιο, η «συνταγή» των μνημονίων δεν ήταν λάθος.

Δημοφιλή