ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/05/2016 06:56 EEST | Updated 06/05/2016 06:57 EEST

Ρέγκλινγκ: Στην Ελλάδα η ευθύνη για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση, ωστόσο η χώρα δεν είναι κοντά σε πτώχευση

ASSOCIATED PRESS
Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde, left, speaks with Chair of the European Financial Stability Facility Klaus Regling during a meeting of eurozone finance ministers at the EU Lex building in Brussels on Saturday, July 11, 2015. Greece's negotiators head to Brussels on Saturday armed with their reform proposals and parliamentary backing to seek a third bailout, but with the shadow of severe dissent from governing lawmakers hanging over them. (AP Photo/Michel Euler)

Υπήρξε μια καθυστέρηση οκτώ μηνών στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, επειδή υπάρχουν σχετικά προβλήματα εφαρμογής στην Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και διευθύνων σύμβουλος του EFSF σε συνέντευξή του στην ιταλική «Corriere Della Sera», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η χώρα μας δεν βρίσκεται κοντά σε πτώχευση, και ότι «εργαζόμαστε για την ολοκλήρωσή της».

Το ΔΝΤ και η Ε.Ε. είχαν διαφορετικές προβλέψεις, ωστόσο αυτό δεν είναι ο βασικός λόγος της μακράς καθυστέρησης, συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις μεταξύ διαφορετικών θεσμών. «Από την Ελλάδα ζητήθηκε να ετοιμάσει και να νομοθετήσει μέτρα που θα εφαρμόζονταν μόνο σε περίπτωση υλοποίησης του πιο απαισιόδοξου σεναρίου, που έχει προβλεφθεί από το ΔΝΤ. Η Ελλάδα πιστεύει πως οι πιο ευνοϊκές προβλέψεις θα επιβεβαιωθούν και ότι αυτά τα μέτρα δεν θα είναι απαραίτητα. Τα μέτρα αυτά αποτελούν έναν συμβιβασμό για αποκλίνουσες αξιολογήσεις, αλλά επίσης παρέχουν ασφάλεια απέναντι σε γεγονότα που δεν έχουν προβλεφθεί».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πτώχευσης, απάντησε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με μερικά χρόνια πριν: «Η Ελλάδα έχει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα, οπότε δεν χρειάζεται χρήματα κάθε μήνα για να χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της. Στο τέλος του Ιουλίου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ρευστότητα εξαιτίας υποχρέωσης μεγάλης αποπληρωμής χρέους. Όσο το συντομότερο έχουμε συμφωνία τόσο το καλύτερο».