ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/05/2016 07:24 EEST | Updated 06/05/2016 07:29 EEST

Νέα επιτυχής εκτόξευση και προσνήωση πυραύλου σε θαλάσσια πλατφόρμα από την SpaceX

Flickr/SpaceX

Μπορεί οι πρώτες προσπάθειες να ήταν ανεπιτυχείς, ωστόσο φαίνεται ότι η SpaceX του Elon Musk διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και εμπειρία: Μετά την πρώτη επιτυχή προσνήωση πυραύλου που είχε χρησιμοποιηθεί για εκτόξευση δορυφόρου σε τροχιά, σε μη επανδρωμένη πλατφόρμα στη θάλασσα, ακολούθησε η δεύτερη σήμερα Παρασκευή, που ήταν επίσης απόλυτα επιτυχής.

Την επιτυχία του εγχειρήματος επιβεβαίωσε ο ίδιος ο ιδρυτής της SpaceX, πανηγυρίζοντας στο Twitter.

...και συμπληρώνοντας, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι ενδεχομένως να χρειαστεί επέκταση του υποστέγου αποθήκευσης πυραύλων.

Το πρώτο επίπεδο του πυραύλου Falcon 9 προσνηώθηκε ομαλά στη ρομποτική πλατφόρμα, ενώ το δεύτερο επίπεδο συνέχισε κανονικά την πορεία του, θέτοντας σε τροχιά τον δορυφόρο JCSAT-14,

Οι εικόνες από την εκτόξευση ήταν σαφώς εντυπωσιακές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν την εκτόξευση της Παρασκευής, η εταιρεία είχε κρατήσει μάλλον «συγκρατημένη» στάση όσον αφορά στις προσδοκίες για επιτυχή επανάληψη του εγχειρήματος, καθώς ο πύραυλος πετούσε με την διπλάσια ταχύτητα αυτή τη φορά, αφού έπρεπε να θέσει σε υψηλότερη τροχιά τον δορυφόρο (ύψους 32.200 χλμ).

Η σημερινή εκτόξευση ήταν η τέταρτη από μια σειρά που έχει προγραμματιστεί για αυτό το έτος από την SpaceX (στο πλαίσιο συμβολαίων/ παραγγελιών ύψους άνω των 10 δισ. δολαρίων), μεταξύ των πελατών της οποίας συμπεριλαμβάνεται και η NASA. Επίσης, πρόσφατα η εταιρεία κέρδισε το πρώτο της συμβόλαιο εκτόξευσης στρατιωτικού δορυφόρου- τομέα που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε μονοπώλιο της United Launch Alliance (Lockheed Martin- Boeing).