Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
sooc

Δεν «πέρασε» η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής.

Όπως ανέφερε ο κ.Λοβέρδος το υπουργείο Οικονομικών κρύβεται και τόνισε πως το άρθρο 114 προβλέπει μέτρα 1,7 δισεκ. εκατομμυρίων «και σήμερα, η τροπολογία αυτή που πάει το αφορολόγητο στις 8.600 συνεπάγεται μια επιπρόσθετη δαπάνη για τον Έλληνα πολίτη, 200 εκατομμυρίων. Δεν είναι δυνατόν να πάει η συζήτηση όπως πήγε στην επιτροπή με το υπουργείο - σουσουράδα να κρύβεται. Θα έρθει εδώ ο υπουργός των οικονομικών. Δεν θα κρύβεται όπως έχει κρυφτεί εδώ και 15 ημέρες». Ο δε κ.Λοβέρδος αποκάλεσε υπουργείο Οικονομικών «υπουργείο σουσουράδα».

Στον κ.Λοβέρδο απάντησε ο υπουργό Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζοντας πως «εφαρμόζονται κανόνες ισονομίας για όλους του Έλληνες πολίτες». «Αυτό λέει το σύνταγμα, αυτό που κάνουμε είναι να εφαρμόζουμε το σύνταγμα για πρώτη φορά», είπε ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει «υπέρμετρη επιβάρυνση» στους ασφαλισμένους.

Εξηγώντας δε την «ειδική μεταχείριση» των αγροτών, υπογράμμισε πως πρέπει να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι, τονίζοντας ότι το νέο σύστημα έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα που αποτελεί την «καρδιά» του κοινωνικού μοντέλου. Ο υπουργός Εργασίας είπε πως με τις αλλαγές που προτείνονται θα αντιμετωπιστεί η αναρχία των ρυθμίσεων και η αναντιστοιχία εισφορών και παροχών που αποτελούν τα κυριότερα αίτια των ελλειμμάτων.

Κατηγόρησε δε για υποκρισία τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που, ενώ ψήφισαν την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, τώρα διαμαρτύρονται για την εξέλιξη αυτή.

Κλείνοντας ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και υπογράμμισε πως το νέο σύστημα θα δίνει καλύτερες συντάξεις και θα εξασφαλίζει ένα δικαιότερο σύστημα εισφορών για όσους λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ.

Ακολούθως, απορρίφθηκε η αίτηση αντισυνταγματικότητας.

Σημειώνεται πως η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί Κυριακή, με την ΝΔ και το ΚΚΕ να αναμένεται να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία. Κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές, το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δημοφιλή