Μπορεί να «χαθεί» η μάχη κατά του AIDS εξαιτίας έλλειψης χρημάτων, ηγεσίας και λογοδοσίας προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Μπορεί να «χαθεί» η μάχη κατά του AIDS εξαιτίας έλλειψης χρημάτων, ηγεσίας και λογοδοσίας προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Aids awareness ribbon
Aids awareness ribbon
Lise Gagne via Getty Images

Η έλλειψη χρηματοδότησης θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια μάχη μάχη κατά του AIDS θέτοντας σε κίνδυνο τη έκβασή της σε συνδυασμό με την απουσία ή έλλειψη ηγεσίας και λογοδοσίας, προειδοποιεί ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Η πρόοδος στην αντιμετώπιση της επιδημίας υπήρξε ουσιαστική με 42% μείωση σε θανάτους που σχετίζονται με το AIDS μετά την κορύφωση που είχε σημειωθεί το 2004, αναφέρει σε σχετική έκθεση ο γ.γ. του Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν και τονίζει πως αυτή η πρόοδος είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τον HIV.

Τώρα όμως όλη αυτή η πρόοδος μπορεί να χαθεί εάν δεν υπάρξουν οι απαραίτητοι πόροι και επενδύσεις την προσεχή 5ετία. «Αν αποδεχθούμε το status quo αμετάβλητο, η επιδημία θα επανέλθει σε αρκετές χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος», ανέφερε ο Μπαν Κι-μουν σε δήλωσή του.

Όπως αναφέρει το Reuters η δέσμευση να μπει τέλος στην επιδημία του AIDS έως το 2030 περιλαμβανόταν στους Βιώσιμους Στόχους Ανάπτυξης, ένα φιλόδοξο πλάνο για τον τερματισμό της φτώχειας και της ανισότητας, το οποίο υιοθέτησαν να μέλη του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Την προσεχή 4ετια θα χρειαστούν 26,2 δισ. δολάρια, για να επιτευχθεί ο στόχος του 2030, ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, η αντιρετροϊκή θεραπεία έγινε διαθέσιμη για 15 εκατ. ανθρώπους τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτό το διάστημα, ο αριθμός των ατόμων που προσβάλλονται από τον HIV κάθε χρόνο μειώθηκαν σε 2 εκατ., από 3,1 εκατομμύρια. Ομως, 22 εκατ. ανθρώπων ακόμη δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία και περίπου οι μισοί από εκείνους που ζουν με τον HIV, δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Δημοφιλή