Με ψηφισμένο ασφαλιστικό και κατ' αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Με ψηφισμένο ασφαλιστικό και κατ' αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
SOOC

Με το ασφαλιστικό ψηφισμένο και κατ' αρχήν συμφωνία στα άλλα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης, όπως το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, τα «κόκκινα» δάνεια, το φορολογικό, στους έμμεσους φόρους, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στο ΑΠΕ, σύμφωνα επίσης με τους οποίους, η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης ρύθμισης του ελλείμματος έχει αποσταλεί στους θεσμούς και αναμένεται να υπάρξει σχετική συζήτηση. Παράλληλα, στο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά συζήτηση και για το χρέος του επίσημου τομέα, όπως προβλέπει η συμφωνία του περυσινού καλοκαιριού.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στην ατζέντα του αυριανού Eurogroup περιλαμβάνεται η συζήτηση για το χρέος και μίλησε για «ιστορική ημέρα για την Ελλάδα». Ανέφερε, μάλιστα, ότι πλέον η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και επικαλέστηκε τη δήλωση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που μίλησε για ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας. Κάλεσε όμως και το γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δείξει αντίστοιχη εποικοδομητική στάση. «Είναι μία πολύ σημαντική ημέρα, για πρώτη φορά μετά έξι χρόνια το Eurogroup που συζητούσε μέτρα λιτότητας συνεδριάζει με θέμα την ελάφρυνση χρέους», είπε προσθέτοντας: «Χρειάζεται τόλμη όπως αυτή που επιδεικνύει απόψε η εθνική μας αντιπροσωπεία . Τώρα βγαίνουμε επιτέλους σε ήρεμα νερά . Ερχονται καλύτερες ημέρες».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η συνεδρίαση του Eurogroup δεν θεωρείται κρίσιμη υπό τη στενή έννοια της λέξης, το κλίμα δεν είναι συγκρουσιακό, ούτε ήταν τις τελευταίες βδομάδες παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και μεταξύ των δανειστών, αλλά και του ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο είναι σημαντική για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γιατί εάν συνεχιστεί η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί, θα αρχίσει να δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα, αλλά και μια αβεβαιότητα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το χρέος, όπου αναμένεται η πρώτη διεξοδική συζήτηση σε επίπεδο Εurogroup.

Η εκτίμηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις, διότι η συμπερίληψη του χρέους στα προς συζήτηση θέματα απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Το δυσκολότερο θέμα των συζητήσεων είναι το λεγόμενο εφεδρικό πακέτο ύψους 3,6 δισ. ευρώ που απαιτεί το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι μόνο με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, από το 2018 και μετέπειτα. Η κυβέρνηση αρνείται να εξειδικεύσει τα μέτρα του πακέτου και στο θέμα αυτό έχει την πλήρη υποστήριξη της Κομισιόν. Στη συνεδρίαση αναμένεται να αναζητηθεί μια συμφωνία σχετικά με το μηχανισμό που θα τεθεί σε λειτουργία, ώστε, αν χρειαστεί, η Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα και η ενεργοποίησή του να γίνεται περίπου αυτόματα.

Τέλος, για το χρέος το γεγονός ότι συζητείται είναι από μόνο του θετικό για την Ελλάδα, ωστόσο από τη συζήτηση θα διαφανεί καταρχήν αν μπορεί να υπάρξει απόφαση για το εν λόγω θέμα στο Εurogroup της 24ης Μαΐου αλλά και το πόσο «προχωρημένη» θα μπορούσε να είναι αυτή η απόφαση.

Σημειώνεται ότι για την προετοιμασία του Eurogroup, θα προηγηθεί το πρωί συνεδρίαση του Euro Working Group, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη. Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα αρχίσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 16.00 (ώρα Ελλάδας).

Δημοφιλή