ΔΙΕΘΝΕΣ
09/05/2016 03:33 EEST | Updated 09/05/2016 04:07 EEST

Αύξηση στις τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στον Καναδά

In the evening, the outline of the oil pump, it is very beautiful
zhengzaishuru via Getty Images
In the evening, the outline of the oil pump, it is very beautiful

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν αύξηση περίπου 2% νωρίς το πρωί της Δευτέρας στις ασιατικές αγορές, εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών πετρελαίου από τον Καναδά.

Παράλληλα, οι επενδυτές στην αγορά πετρελαίου παρακολουθούν τις πετρελαϊκές εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία, μετά την αποχώρηση του Αλί αλ-Ναίμι από το υπουργείο Πετρελαίου, καθώς νέος υπουργός Πετρελαίου, είναι ο Χαλίντ Αλ Φαλίχ που τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, αλλά και των χαμηλών τιμών πετρελαίου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του νέου υπουγού Πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία τηρεί τις δεσμεύσεις της για την κάλυψη της ζήτησης πετρελαίου στη διεθνή αγορά, αλλά και για την εφαρμογή σταθερής πολιτικής στην παραγωγή πετρελαίου.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 1,05 δολ ή 2,3% στα 45,71 δολ το βαρέλι, ενώ το υψηλότερο επίπεδο τιμών διαμορφώθηκε στα 45,94 δολ το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 85 σεντς ή 1,9% στα 46,22 δολ το βαρέλι, με το υψηλότερο επίπεδο της τιμής τους να καταγράφεται στα 46,48 δολ το βαρέλι.

Οι αναλυτές της αγοράς πετρελαίου εκτιμούν ότι η μεγάλη φωτιά στον Καναδά θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξαγωγές αργού πετρελαίου προς τις ΗΠΑ. Υπό τη λογική αυτή, δεν αναμένουν επιστροφή των τιμών του πετρελαίου στα 80 δολ το βαρέλι, ενώ θεωρούν ρεαλιστική μία οροφή τιμών στα 50 δολ το βαρέλι.

Σε εξέλιξη η φωτιά στον Καναδά

Η μαζική εκκένωση των κατοίκων από την πετρελαϊκή πόλη του Φορτ ΜακΜάρεϊ στον Καναδά, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή, εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει σημαντικά την επανέναρξη της πετρελαϊκής παραγωγής.

Η εκτίμηση αυτή, διατυπώνεται παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις πετρελαϊκής παραγωγής έχουν προστατευτεί από τη φωτιά.

Η φωτιά συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα, ενώ έχει καταστρέψει ολόκληρες γειτονιές στην αναφερόμενη πόλη, οδηγώντας σχεδόν 100.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Παρά τη θετική εκτίμηση των αξιωματούχων του Καναδά την Κυριακή, αναφορικά με τις ενδείξεις αρχικού ελέγχου των μετώπων της φωτιάς, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα στις διεθνείς αγορές, υπό την εκτίμηση ότι η μείωση των καναδικών εξαγωγών πετρελαίου, θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)