Μουσουλμάνα μαθήτρια στη Γαλλία αποβλήθηκε γιατί η φούστα της ήταν «πολύ μακριά»

Μουσουλμάνα μαθήτρια στη Γαλλία αποβλήθηκε γιατί η φούστα της ήταν «πολύ μακριά»
School desk containing stack of books, notebooks
School desk containing stack of books, notebooks
PhotoAlto/Odilon Dimier via Getty Images

Η γαλλική νομοθεσία για την απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία έρχεται ξανά στο προσκήνιο, μετά την αποβολή μιας μουσουλμάνας έφηβης από σχολείο σε προάστιο του Παρισιού επειδή η φούστα της ήταν πολύ μακριά.

Η 16χρονη Γαλλίδα έχει καταγωγή από την Πορτογαλία και μεγάλωσε ως Καθολική. Στην πορεία όμως προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ και άρχισε να ντύνεται ανάλογα με τις επιταγές της πίστης της. Καθώς η μαντήλα, όπως και άλλα θρησκευτικά σύμβολα, απαγορεύονται στα δημόσια σχολεία από το 2004, η ίδια πήγαινε στο σχολείο με ακάλυπτη την κεφαλή της. Παρόλα αυτά, φορούσε μακριές φούστες, γεγονός που βρήκε αντίθετες τις αρχές του σχολείου.

Οι μακριές φούστες δεν απαγορεύονται στα γαλλικά σχολεία, αρκεί να αποτελούν επιλογή που βασίζεται σε αισθητικά και όχι θρησκευτικά κριτήρια. Δεν είναι η πρώτη φορά που νεαρή μουσουλμάνα αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το μάθημα επειδή η φούστα της ήταν πολύ μακριά, γεγονός που φέρνει ξανά στο προσκήνιο την συζήτηση για το κατά πόσο αποδίδουν οι προσπάθειες ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων και άλλων μειονοτικών ομάδων στη γαλλική κοινωνία.

«Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» γράφουν αφίσες σε λεωφορεία του Λονδίνου την περίοδο του Ραμαζανιού

Την ίδια στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση στην προσπάθεια ενσωμάτωσης του μουσουλμανικού πληθυσμού στη βρετανική κοινωνία και μείωσης των φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης. Λεωφορεία σε Λονδίνο, αλλά και άλλες μεγαλουπόλεις της Αγγλίας, θα στολίζονται με αφίσες που θα γράφουν «Ο Θεός είναι Μεγάλος».

Η απόφαση δεν λήφθηκε από την βρετανική κυβέρνηση, αλλά από την μουσουλμανική ΜΚΟ «Muslim Aid», ωστόσο δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τις αρχές. Στόχος είναι η ηθική συμπαράσταση στους μουσουλμάνους ενόψει του Ραμαζανιού που ξεκινά στις 7 Ιουνίου, αλλά και σε μια περίοδο ιδιαίτερα καταπιεστική για τους πιστούς του Ισλάμ λόγω του συριακού εμφυλίου, της προσφυγικής κρίσης και της θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης. Η Οργάνωση προτρέπει τους πιστούς να εκτονώσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα μέσω των δωρεών, όπως επιτάσσει η Ισλαμική πίστη την περίοδο του Ραμαζανιού.

Δημοφιλή