Το «ελληνικό στοίχημα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ενέργεια και η θέση της Ελλάδας στην ενεργειακή σκακιέρα

Το «ελληνικό στοίχημα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ενέργεια και η θέση της Ελλάδας στην ενεργειακή σκακιέρα
Ο κ. Χόχσταϊν με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά (φωτογραφία αρχείου)
Ο κ. Χόχσταϊν με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά (φωτογραφία αρχείου)
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Τη σημασία που έχει η χώρα μας στην παγκόσμια «ενεργειακή σκακιέρα» υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για διεθνή θέματα ενεργείας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Έιμος Χόχσταϊν, σε briefing το οποίο έλαβε χώρα την Παρασκευή.

Ερωτηθείς σχετικά από τη HuffPost Greece, ο κ. Χόχσταϊν υπογράμμισε πως η Ελλάδα ήδη παίζει έναν ρόλο κρίσιμης σημασίας στην ενέργεια, ο οποίος αναμένεται να ενισχυθεί στο προσεχές μέλλον. «Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι η φυσική οδός για τη διέλευση φυσικού αερίου, μέσω διασύνδεσης όχι μόνο από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία και την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά επίσης για μελλοντικές προμήθειες αερίου από την ανατολική Μεσόγειο, όταν αρχίσει η παραγωγή από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο. Και νομίζω ότι είναι αυτός ο κρίσιμος ρόλος την έναρξη του οποίου θα σηματοδοτήσει το πρόγραμμα του αγωγού ΤΑΡ».

Όπως πρόσθεσε, ο αγωγός IGB θα συμβάλει επίσης στη συνέχιση αυτού του ρόλου. «Ελπίζω ότι στο μέλλον, σε μερικά χρόνια από σήμερα, όταν είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες αερίου στο σύστημα, ότι θα είμαστε σε θέση να κατασκευάσουμε άλλο ένα σύστημα μεταφοράς, που θα περνά από την Ελλάδα και την Αλβανία και θα κινείται βόρεια, προς την ακτή της Αδριατικής. Και νομίζω ότι αυτό δείχνει τις δυνατότητες».

Ο κ. Χόχσταϊν συμπλήρωσε επίσης ότι, δεδομένων των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα αποτελεί «φυσική» οδό διέλευσης φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με προορισμό την Ευρώπη. «Η Ελλάδα έχει ήδη ένα τερματικό LNG στη Ρεβυθούσα, αλλά κατασκευάζοντας ή δεχόμενη ένα πλωτό τερματικό στην Αλεξανδρούπολη, θα μπορούσε να επεκτείνει τον ρόλο της ως ένα τέτοιο “hub”».

Ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα ανυπομονεί να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην Ελλάδα όσον αφορά σε αυτόν τον τομέα, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι σχετικές αποκρατικοποιήσεις, «που θα συνεισφέρουν στις δυνατότητες της Ελλάδας να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή. Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά με την αντικατάσταση του Αμερικανού πρέσβη Ντέιβιντ Πιρς με τον Τζέφρι Πύατ (μεταξύ των σκοπών της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, είναι και ο νέος πρέσβης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις της Ελλάδας με χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, που έχουν ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά στα ενεργειακά), ο κ. Χόχσταϊν απάντησε πως οι όποιες αλλαγές γίνονται σε τακτική βάση και υπό κανονικές συνθήκες, «όπως γίνονται πάντα».

Κατά τη διάρκεια του briefing, ο κ. Χόχσταϊν αναφέρθηκε στις πρόσφατες δραστηριότητες του US-EU Energy Council, υπογραμμίζοντας ότι αντικείμενο εξέτασης αποτέλεσε η επίτευξη μεγαλύτερης ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, λόγω των προβληματισμών στις ΗΠΑ ότι η ενέργεια «χρησιμοποιείται ότι μόνο ως εργαλείο, όπλο και μέσον άσκησης πολιτικής επιρροής σε συγκεκριμένα τμήματα της Ευρώπης, αλλά και ως μηχανισμός “διαίρεσης”, δημιουργώντας μια πολύ διαφορετική ενεργειακή πραγματικότητα στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική εν συγκρίσει με τη δυτική Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πλωτού τερματικού LNG στην Κροατία, και συγκεκριμένα στο νησί Κρκ στην Αδριατική. «Για να επιτευχθεί αυτό, χρειαζόμαστε ένα παρόμοιο πλωτό τερματικό στην Ελλάδα, και ειδικά τη δημιουργία της υποδομής διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, γνωστή ως IGB, σε συνδυασμό με τη διασύνδεση μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας και άλλων δικτύων στην περιοχή, που θα ανοίξουν τον δρόμο για ένα εντελώς νέο μέλλον για όλη την περιοχή».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι επιδιώξεις και πολιτικές αυτές δεν είναι εναντίον της Ρωσίας. «Αντιθέτως, η Ρωσία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα, είναι γειτονική χώρα και έχει υποδομές. Έχουν να κάνουν με τη δημιουργία ανταγωνισμού για το ρωσικό αέριο και το να γίνει δυνατή η είσοδος μη ρωσικού αερίου στην αγορά». Γενικότερα, αναφερόμενος στον «Southern Gas Corridor» (Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Τουρκία, Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία, με μια διακλάδωση προς τα βόρεια, στη Βουλγαρία) όπου περιλαμβάνεται ο ΤΑΡ, έκανε λόγο για πολύ σημαντικές εξελίξεις, οικονομικό, αλλά και γεωπολιτικό πρόσημο. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρότζεκτ του Nord Stream 2 (από τα κοιτάσματα της βόρειας Ρωσίας προς την Ευρώπη), σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ προβληματίζονται σχετικά με έναν αγωγό που θα «έθετε σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητας της Ουκρανίας και της Σλοβακίας, θα μεγάλωνε το χάσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης...και θα πήγαινε την ενεργειακή ασφάλεια και τα περί Ενεργειακής Ένωσης πολύ πίσω. Η ιδέα της Ενεργειακής Ένωσης ήταν κάτι που δημιουργήθηκε και προωθήθηκε από την Ε.Ε. Ο Nord Stream 2 δεν είναι, κατά την άποψή μας, συμβατός με το όραμα μιας Ενεργειακής Ένωσης, ούτε με την ενεργειακή ασφάλεια, ούτε με την ενότητα και την εθνική ασφάλεια της Ευρώπης και τις σχέσεις της με τους κοντινούς της γείτονες, στην Ουκρανία και αλλού».

Ως καλύτερη εναλλακτική, ο κ. Χόχσταϊν πρότεινε την επιτάχυνση των διαδικασιών για τον Southern Gas Corridor, για τα τερματικά LNG στην Κροατία και την Ελλάδα και το IGB. «Αυτές είναι οι καλύτερες λύσεις. Είναι πολύ πιο αποδοτικές, πολύ πιο οικονομικές και συνεισφέρουν στην ενεργειακή ασφάλεια και την ενότητα της Ευρώπης αντί να τις μειώνουν».

Δημοφιλή