Eurogroup: Βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος - Νομοθέτηση εκ προοιμίου του μηχανισμού των επιπλέον μέτρων

Eurogroup: Βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος - Νομοθέτηση εκ προοιμίου του μηχανισμού των επιπλέον μέτρων
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos and Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem (R) attend an extraordinary meeting of euro zone finance ministers on Greece at the European Council in Brussels, Belgium, May 9, 2016. REUTERS/Francois Lenoir
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos and Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem (R) attend an extraordinary meeting of euro zone finance ministers on Greece at the European Council in Brussels, Belgium, May 9, 2016. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / Reuters

Για μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε τρία επίπεδα, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και θα έχουν να κάνουν με το χρέος και την ελάφρυνση του αποφάσισαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως επίσης και την νομοθέτηση εκ προοιμίου του μηχανισμού των επιπλέον μέτρων, δηλαδή του αυτόματου κόφτη δαπανών. Μάλιστα ο μηχανισμός θα τίθεται αυτομάτως εν ενεργεία σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από τους στόχους.

Η συνεδρίαση του Eurogroup ήταν σχετικά σύντομη καθώς δεν διήρκησε περισσότερο από 3,5 ώρες. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «συζητήσαμε και για ελάφρυνση χρέους και σχετικών μέτρων που θα τεθούν σε συζήτηση και εφαρμογή αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που έχει ψηφίσει».

«Ο μηχανισμός των επιπλέον μέτρων "υπό αίρεση" πρέπει να νομοθετηθεί προκαταβολικά να είναι αυτόματος σε περίπτωση απώλειας στόχων, να επικεντρώνεται σε πρώτη φάση στην οριζόντια περικοπή δαπανών ακόμη και χωρίς να υπάρχει η διακριτική ευχέρεια επιλογής από την κυβέρνηση (non discretionary) ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να αντικαθίσταται από διαρθρωτικά μέτρα και στο σκέλος των εσόδων. Η δουλειά αυτή τη στιγμή γίνεται με βάση την ελληνική πρόταση η οποία θα τροποποιηθεί κατάλληλα», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Να σημειωθεί ότι η απαίτηση της ελληνικής πλευράς αναφορικά με τον «κόφτη» δαπανών θα έχει να κάνει με όλες τις κρατικές δαπάνες (περιλαμβάνονται μισθοί και συντάξεις) με εξαίρεση ίσως αυτές που θα αφορούν ευαίσθητoυς κοινωνικούς τομείς, όπως για παράδειγμα η άμυνα ή την κοινωνική πρόνοια.

Επίσης ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως η προσέγγιση για το χρέος θα γίνει σε τρία επίπεδα, σε μακροπρόθεσμο, βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο

«Η προσέγγιση για το χρέος θα γίνει σε τρία επίπεδα υπό τον όρο ότι θα έχουμε συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «το ΔΝΤ πρέπει να συμφωνήσει στο μακροπρόθεσμο κομμάτι».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ η συζήτηση για το χρέος και θα κινηθεί σε τρία στάδια εφόσον η Ελλάδα τηρεί πλήρως το πρόγραμμα. Σε πρώτη φάση θα γίνει η βέλτιστη διαχείριση της διαχείρισης του χρέους. Σε δεύτερη φάση, στο τέλος του προγράμματος το 2018 θα εξεταστεί η παράταση της περιόδου χάριτος και η επιμήκυνση με ισχύ από το τέλος του 2018 και την αρχή του 2019. Στην τρίτη φάση θα εξεταστεί η πορεία του χρέους τις επόμενες δεκαετίες.

Δηλαδή, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος (υπό την προϋπόθεση την πλήρους εφαρμογής του προγράμματος) και τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.

«Στις 24 του μήνα θα μιλήσουμε εκτενώς και για το μακροπρόθεσμο πλάνο και για όσα αναλύσαμε σήμερα», υπογράμμισε.

«Θεωρώ πως σήμερα ξεκινήσαμε τον διάλογο και είδαμε τα πιθανά ενδεχόμενα. Δώσαμε στις τεχνικές ομάδες τις πολιτικές κατευθύνσεις» σημείωσε ακόμη.

Επίσης ο κ. Ντάισελμπλουμ τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ.

«Το Eurogroup εκφράζει την ελπίδα ότι η συζήτηση για το χρέος θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου», σημείωσε και τόνισε πως υπάρχουν και δύο κόκκινες γραμμές από την πλευρά του Eurogroup.

«Όχι κούρεμα και όχι σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα. Η όποια λύση για το χρέος θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις», σημείωσε.

Μοσκοβισί: Σημαντική πρόοδος

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως «έγινε πολύ σημαντική πρόοδος προς μια συμφωνία» και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως «οικονομική ανάπτυξη θα φτάσει σε θετική ανάπτυξη το δεύτερο μισό του 2016 και θα μπορέσει να φτάσει μέχρι και το 2,7%».

Επίσης αναφέρθηκε και στα όσα είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφορικά με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για το χρέος.

Από την πλευρά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέκλινγκ υπογράμμισε πως έγινε σημαντική πρόοδος στην συνεδρίαση του Euroworking Group και υποστήριξε πως «από το 2012 και μετά η Ελλάδα εξοικονομεί χρήματα για την διευθέτηση του χρέους». Υποστήριξε επίσης πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, καθώς χρειάζεται ακόμα κάποια «δουλειά».

Τσακαλώτος: Σε 3 επίπεδα η συζήτηση για το χρέος

Tην ικανοποίησή του για το σημερινό «θετικό Eurogoup για την Ελλάδα και την Ευρώπη», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup.

O Eυ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι μόλις ολοκληρωθεί η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων δράσεων θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον ESM.

O υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι τις επόμενες εβδομάδες το Euroworking Group θα προετοιμάσει το Eurogroup της 24ης Μαΐου, μέχρι το οποίο αναμένεται να κλείσουν τα διάφορα συστατικά της συμφωνίας.

Όσον αφορά το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι στο Eurogroup συμφωνήθηκε πως βάση των συζητήσεων αποτελεί η ελληνική πρόταση. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το EWG τις επόμενες εβδομάδες θα εργαστεί για να συμφωνηθούν τα τεχνικά σημεία.

Όσον αφορά το χρέος, το οποίο είναι μέρος της συνολικής συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα έγινε μια πρώτη συζήτηση και «ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων».

Ανέφερε ότι η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους θα γίνει σε τρία στάδια. Το πρώτο, σε βραχυπρόθεσμη βάση, από τη στιγμή που θα κλείσει η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση και θα εκταμιευθεί η δόση. Το δεύτερο, σε μεσοπρόθεσμη βάση, θα προσδιοριστούν συγκεκριμένα μέτρα και στη συνέχεια θα εφαρμοστούν το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα. Το τρίτο στάδιο, σε μακροπρόθεσμη βάση, για μέτρα που θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.

To Εuroworking group θα εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους στα τρία στάδια, πρόσθεσε ο υπουργός.

Συνεχίζοντας, ο Ευ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε «πολύ διαφορετική» τη σημερινή απόφαση για το χρέος, σε σχέση με αυτή του 2012, διότι όπως εξήγησε, προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα και τα κριτήρια πάνω στα οποία θα βασιστεί η εφαρμογή των μέτρων είναι αντικειμενικά και δεν εξαρτώνται από τους πιστωτές.

O Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και τελείωσε ο φαύλος κύκλος των τελευταίων ετών.

Σε ότι αφορά τον περίφημο «κόφτη» δαπανών αυτός θα γίνει με Προεδρικό διάταγμα το οποίο θα αφορά την περικοπή δαπανών με εξαίρεση την άμυνα ή την κοινωνική πρόνοια.

«Ο μηχανισμός θα γίνεται σε ετήσια βάση, τον Μάιο μήνα. Το 2016 ο στόχος είναι στο 3,5% και πιστεύω πως θα τον ξεπεράσουμε. Αν έχουμε διαφορά στο 0,5% θα υπάρξει προεδρικό διάταγμα για περικοπή δαπανών, χωρίς να μιλάμε για την άμυνα ή την κοινωνική πρόνοια» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Επίσης αναφέρθηκε και στην αντίδραση του ΔΝΤ αναφορικά με τον μηχανισμό αυτό.

«Το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ο καλύτερος δυνατός μηχανισμός που θα επέλεγε. Όμως μπορούμε να κάνουμε μόνο ότι είναι νομικώς εφικτό. Θα ακούσουμε κάθε επιχείρημα που θα βελτιώσει τον μηχανισμό αλλά να είναι εντός των νομικών ορίων και να είναι εφικτό», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.

Δημοφιλή