Με 153 «Ναι» ψηφίστηκε το Ασφαλιστικό - Φορολογικό νομοσχέδιο

Με 153 «Ναι» ψηφίστηκε το Ασφαλιστικό - Φορολογικό νομοσχέδιο
sooc

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, εν μέσω κινητοποιήσεων η συζήτηση για το φορολογικό – ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο υπερψηφίστηκε με153 «Ναι» από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και 143 «Όχι»

Προηγήθηκαν τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοθέτημα.

Οι βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, ενώ η ΝΔ δήλωσε «παρών» στο άρθρο 38 για το αγγελιόσημο.

«Όχι» είπαν οι 143 βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ, του Ποταμιού της Ένωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος, Στάθης Παναγούλης, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Χάρης Θεοχάρης.

Ειδικότερα το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε ως εξής: Υπερψήφισαν 153 βουλευτές και καταψήφισαν 143 βουλευτές (ΝΔ, ΧΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων).

Υπέρ στο άρθρο 38, ψήφισαν 153 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ), 73 βουλευτές από την ΝΔ δήλωσαν «παρών» και καταψήφισαν 70 βουλευτές.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία που έθεσαν η ΝΔ, η ΧΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Λ. Γρηγοράκος, από κοινού, και το ΚΚΕ.

Απουσίασαν οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Κώστας Βλάσσης (ΝΔ) η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Μίχος από την ΧΑ.

Οι τρεις τελευταίοι βουλευτές δήλωσαν με επιστολή τους ότι αν ήταν παρόντες θα καταψήφιζαν, η οποία ωστόσο δεν υπέχει θέση ψήφου και δεν καταμετράται στο αποτέλεσμα.

Όσον αφορά στην κ. Μπακογιάννη αποχώρησε από την Βουλή λόγω αδιαθεσίας και δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία. Πάντως η κ. Μπακογιάννη ήταν στην βουλή μέχρι αργά και παρακολούθησε την ομιλία του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εν τω μεταξύ κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς από το Σάββατο εξέφραζαν την αντιθέσή τους ως προς το ψήφιση νομοσχέδιο.

Την Κυριακή το ΠΑΜΕ και αργότερα η ΓΣΕΕ διαδήλωσαν και με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με πορεία και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Επίσης έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας και ομάδα ενστόλων.

Συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν νωρίτερα και οι δημοσιογράφοι που αντιδρούν στο προς ψήφιση νομοσχέδιο καθώς όπως υποστηρίζουν οδηγεί στη βίαιη ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ «σε έναν εν τη γενέσει του ελλειμματικό ΕΦΚΑ».

Το απόγευμα της Κυριακής δόθηκε συνέχεια στις κινητοποιήσεις καθώς στις 18:00 η ΑΔΕΔΥ διοργάνωσε Συλλαλητήριο-Συναυλία στην πλατεία Συντάγματος.

Νέα κινητοποίηση στο Σύνταγμα, πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ, με τρεις προσυγκεντρώσεις στις 7.00 μμ, στην Ομόνοια, στην Παλιά Βουλή και στους Στύλους Ολυμπίου Διός.

Ωστόσο οι συγκεντρώσεις αμαυρώθηκαν από επεισόδια που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα Εξάρχεια.

Δημοφιλή