ΔΙΕΘΝΕΣ
10/05/2016 06:35 EEST | Updated 10/05/2016 06:35 EEST

Πέντε νησιά του Ειρηνικού εξαφανίστηκαν λόγω της κλιματικής αλλαγής - Απειλούνται και κατοικημένες ακτές

Louise Murray via Getty Images
ISLET IN ROVIANA LAGOON, NEW GEORGIA, SOLOMON ISLANDS

Πέντε νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού έχουν εξαφανιστεί εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων, αναφέρει αυστραλιανή έρευνα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις ακτές του Ειρηνικού.

Τα βυθισμένα νησιά βρίσκονταν στο αρχιπέλαγος των νησιών του Σολομώντα, όπου η στάθμη των υδάτων τα τελευταία 20 χρόνια ανεβαίνει κατά περίπου ένα εκατοστό κάθε χρόνο, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Research Letters».

Οι νήσοι είχαν μέγεθος 20 με 50 στρέμματα και δεν κατοικούνταν από ανθρώπους. Παρόλα αυτά, μεταβολές στην στάθμη των υδάτων παρατηρήθηκαν και σε έξι ακόμα γειτονικά νησιά που είναι κατοικημένα. Ένα από αυτά είναι η νήσος Nuatambu, όπου κατοικούν 25 οικογένειες. Από το 2011, σχεδόν το μισό νησί έχει βυθιστεί και έχουν εξαφανιστεί 11 σπίτια.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα αποδεικνύουν τις σημαντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά και όλο τον πλανήτη.

Τα νησιά του Σολομώντα ήταν ένα από τα 175 κράτη που υπέγραψαν τον Απρίλιο την διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι.