Έρευνα: Μέχρι και ένα τρισεκατομμύριο τα είδη ζωντανών οργανισμών που ζουν στη Γη

Έρευνα: Μέχρι και ένα τρισεκατομμύριο τα είδη ζωντανών οργανισμών που ζουν στη Γη
lacto bacillus
lacto bacillus
Sebastian Kaulitzki via Getty Images

Η Γη θα μπορούσε να φιλοξενεί μέχρι και ένα τρισεκατομμύριο είδη ζωντανών οργανισμών, από τα οποία έχει ταυτοποιηθεί μόνο το 1χιλιοστό του 1%, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Η εκτίμηση βασίζεται στη διασταύρωση μεγάλων όγκων δεδομένων (datasets) και των μαθηματικών «νόμων της κλιμάκωσης» και η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences. Συντάκτες της είναι οι Τζέι Λένον και Κένεθ Λόσεϊ.

Οι ερευνητές συνδύασαν τεράστιο όγκο δεδομένων σχετικά με μικρόβια, φυτά και ζώα, τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από 5,6 εκατ. μικροσκοπικά και μη μικροσκοπικά είδη από 35.000 περιοχές σε όλους τους ωκεανούς και τις ηπείρους του κόσμου (πλην της Ανταρκτικής) σε μια έρευνα άνευ προηγουμένου.

«Ο υπολογισμός του αριθμού των ειδών στη Γη είναι μεταξύ των μεγάλων προκλήσεων της βιολογίας» είπε σχετικά ο Λένον. «Η μελέτη μας συνδυάζει τα μεγαλύτερα διαθέσιμα datasets με οικολογικά μοντέλα και νέους οικολογικούς κανόνες σχετικά με το πώς η βιοποικιλότητα συνδέεται με την αφθονία. Αυτό μας έδωσε μία νέα εκτίμηση για τον αριθμό των μικροβιακών ειδών στη Γη. Μέχρι πρόσφατα, δεν είχαμε τα εργαλεία για να υπολογίσουμε πραγματικά τον αριθμό των μικροβιακών ειδών στο φυσικό περιβάλλον» πρόσθεσε. «Η εμφάνιση νέων τεχνολογιών γενετικού sequencing παρέχει έναν άνευ προηγουμένου όγκο νέων πληροφοριών».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η ταυτοποίηση κάθε είδους μικροβιακού οργανισμού στη Γη αποτελεί μια απίστευτα μεγάλη πρόκληση: Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι το Earth Microbiome Project – ένα διεθνές project ταυτοποίησης μικροοργανισμών- έχει καταχωρήσει λιγότερα από 10 εκατ. είδη. «Η μικροβιακή βιοποικιλότητα, όπως φαίνεται, είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχαμε φανταστεί», σύμφωνα με τον Λένον.

Δημοφιλή