Η Creta Farms η πρώτη εταιρεία που χρηματοδοτείται από το σχέδιο Γιούνκερ

Η Creta Farms η πρώτη εταιρεία που χρηματοδοτείται από το σχέδιο Γιούνκερ
LONDON, ENGLAND - MARCH 04: A detail of a fifty Euro bank note, on March 4, 2016 in London, England. (Photo by Jim Dyson/Getty Images)
LONDON, ENGLAND - MARCH 04: A detail of a fifty Euro bank note, on March 4, 2016 in London, England. (Photo by Jim Dyson/Getty Images)
Jim Dyson via Getty Images

Η Creta Farms αποτελεί την πρώτη ελληνική εταιρεία που εντάσσεται στο σχέδιο Γιούνκερ, καθώς σήμερα, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, υπεγράφη χρηματοδοτική συμφωνία ύψους 15 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με όρους προσαρμοσμένους κατάλληλα, ώστε να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας.

Η εταιρική στρατηγική περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων σειρών προϊόντων στη βιομηχανία αλλαντικών και γαλακτοκομικών. Η επένδυση που θα χρηματοδοτηθεί θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, τόσο την εγχώρια όσο και τις εξαγωγικές αγορές. Αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία πάνω από 100 νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Τζόναθαν Τέιλορ. «Η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης καινοτόμου εταιρείας είναι το πιο πρόσφατο βήμα που γίνεται στην Ελλάδα, στο πλαίαιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Ευρώπη, συνάδει, δε, με την πλούσια δράση του Ομίλου ΕΤΕπ για την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας εδώ και πολλά χρόνια. Η Τράπεζα της ΕΕ θα εξακολουθήσει να στηρίζει επενδύσεις καίριας σημασίας στην Ελλάδα, που θα προωθήσουν την ανάπτυξη και θα συμβάλουν στη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, τόσο στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, όσο και μέσω των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων που διεθέτει», ανέφερε ο κ. Τέιλορ.

Από την πλευρά του, ο Εμμανουήλ Δομαζάκης, πρόεδρος του ΔΣ της Creta Farms τόνισε: «Επενδύουμε στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί επιβεβαίωση των κινήσεων που έχει κάνει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια. Πρωτοπορούμε πάλι, όντας η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που εντάσσεται στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ για την Ευρώπη».

Ο κ. Κωσταντίνος Δομαζάκης, αντιπρόεδρος του ΔΣ της Creta Farms, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επεσήμανε: «Στο παρελθόν είχαμε αναφερθεί στην προσήλωσή μας στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία. Είχαμε αναφέρει, επίσης, ότι στοχεύουμε στην ταχεία ανάπτυξη στο διεθνές περιβάλλον. Σήμερα, επιβεβαιώνονται όλα όσα είχαμε προβλέψει. Ο μεγαλύτερος επενδυτικός φορέας της Ευρώπης μάς δείχνει την εμπιστοσύνη του, αναγνωρίζοντας την προοπτική που έχει η εταιρεία μας για τα επόμενα έτη».

«Η Creta Farms μετεξελίσσεται από βιομηχανία αλλαντικών σε βιομηχανία τροφίμων» σημείωσε ο κ. Δομαζάκης και πρόσθεσε ότι η εταιρεία ελέγχει μερίδιο 30% στην αγορά των αλλαντικών, διαθέτει 17 παγκόσμιες πατέντες και παράγει τυροκομικά προϊόντα με 1,5% ζωικά λιπαρά. Παράλληλα, η εταιρεία έχει εμπλουτίσει τη γκάμα των προϊόντων της με ένα νέο πρωτεϊνικό σνακ με 85 θερμίδες και έτοιμα γεύματα (πίτσες, πίτες κ.ά), στοχεύοντας σε μία παγκόσμια αγορά σνακς, ο τζίρος της οποίας ανέρχεται στα 30 δισ. δολ.

Σημειώνεται, ότι από το 2008 ο όμιλος ΕΤΕπ έχει χορηγήσει πάνω από 12 δισ. ευρώ στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανείων και εγγυήσεων. Το σύνολο της ρευστότητας που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα ανέρχεται συνολικά σε περίπου 18 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ της χώρας.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή