Τσίπρας: Δικαίωμα στην αισιοδοξία μετά το Εurogroup εστιάζοντας στο χρέος. Αχρείαστος ο μηχανισμός

Τσίπρας: Δικαίωμα στην αισιοδοξία μετά το Εurogroup εστιάζοντας στο χρέος. Αχρείαστος ο μηχανισμός
sooc

Ως τη μεγαλύτερη αλλαγή που έχει συντελεστεί μέσα στα έξι χρόνια της κρίσης και κατά τη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα μετείχε σε αναρίθμητα Eurogroup, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τονίζοντας πως κατά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης επισφραγίστηκε η πραγματική πρόοδος που συντελείται στη χώρα με την επιστροφή στην ανάπτυξη κάνοντας ειδική αναφορά στον «οδικό χάρτη» για την απομείωση του χρέους. Επιχείρησε δε να καθησυχάσει τις ανησυχίες που υπάρχουν για τον μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής τονίζοντας πως ισχύει και σε άλλες χώρες αλλά και πως δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί, βάσει και των προβλέψεων της Eurostat και τόνισε πως στις νέες ημέρες της ανάπτυξης αυτή η κυβέρνηση θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αφού θα μοιράσει δίκαια τον παραγόμενο πλούτο.

Η αρχική αναφορά του πρωθυπουργού ήταν βέβαια για το Εurogroup της Δευτέρας. «Μετά από έξι χρόνια στο Eurogroup της Δευτέρας συντελέστηκε μια μεγάλη αλλαγή. Γιατί για πρώτη φορά με τη βοήθεια που έχει η Ελλάδα από τους συμμάχους της, κυβερνήσεις, ηγέτες και υπουργούς έχουμε πια τη βάσιμη πεποίθηση όταν μπορούμε να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης. Και η αλλαγή αυτή ήρθε μέσα από σκληρή δουλειά που έχουμε κάνει. Η απόφαση του Εurogroup δικαιώνει τις προσπάθειες μας αλλά δείχνει επίσης πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να υποχωρεί διαρκώς σε παράλογες απαιτήσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως τόνισε, η αξιολόγηση κλείνει «χωρίς την νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων. Εμείς τηρήσαμε τις δεσμεύσεις προς τους πιστωτές και τον ελληνικό λαό. Περάσαμε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση χωρίς απώλειες στις κύριες συντάξεις και σώζοντας τις περισσότερες επικουρικές, ενώ προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία, δώσαμε πρόσβαση σε 2,5εκατ. Ανασφάλιστους ανέργους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης».

Τώρα, όπως τόνισε : «ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση μίας μεγάλης δόσης. Θα αξιοποιηθεί για την εξυπηρέτηση ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου» αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι πως έχουμε «έναν συγκεκριμένο αποτυπωμένο οδικό χάρτη για απομείωση ελληνικού χρέους, που προβλέπει σαφή βήματα και θα αποτυπωθούν επακριβώς μέχρι τις 24 Μαϊου και θα οδηγούν σε ελάφρυνση υποχρεώσεων της χώρας. Δημιουργούνται έτσι συνθήκες ανάκαμψης οικονομικής» και συμπλήρωσε: «Δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι αλλά όχι να εφησυχάζουμε. Η νέα φάση στην οποία μπαίνουμε χρειάζεται αποφασιστικότητα για ρήξεις και τομές, τόλμη και αποφασιστικότητα».

Βέβαια, έσπευσε να προσθέσει πως «κάποιοι προσπαθούν να δηλητηριάσουν τον ελληνικό λαό με τη δική τους μιζέρια. Πολιτικές δυνάμεις καταστροφολογούσαν και το μιντιακό κατεστημένο έπαιξε τα ρέστα του κόντρα στην κυβέρνηση. Υπάρχει βλέπετε η ελπίδα της διαπλοκής αλλά όλοι αυτοί, έπαιξαν και ευτυχώς έχασαν. Προσπάθησαν να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο. Προεξοφλούσαν τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, σχεδόν παρακαλούσαν να δεχθούμε. Σχεδόν ζητούσαν από τους δανειστές να μας πιέσουν. Μέχρι και που είπαν πως ήταν ελαστικοί μαζί μας».

Πρόσθεσε δε πως «δεν ασκείται έτσι αντιπολίτευση. Απλά επιδίδονται σε μια καταστροφολογία χωρίς να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους. Ακόμη και τώρα δεν βλέπουν το δάσος αλλά το δέντρο. Αντί για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος βλέπουν τον μηχανισμό οικονομικής διόρθωσης, που βέβαια δεν είναι μέτρα. Είναι κάτι που προβλέπεται σε άλλες χώρες. Είναι εγγυήσεις για διορθώσεις σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός διόρθωσης δεν θα χρειαστεί διότι για πρώτη φορά στα έξι χρόνια της κρίσης έχουμε ένα πρόγραμμα που μπορεί να βγει και δεν θα απαιτήσει πρόσθετες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις» και συμπλήρωσε πως αυτό επιβεβαιώθηκε ήδη από τα στοιχεία της Eurostat για το 2015. Η χώρα μας κατάφερε πλεόνασμα πάνω από 2% πάνω από τον στόχο.

Ανέφερε δε πως η πρόβλεψη της Eurostat για το 2017 είναι ανάπτυξη 2,7% και πως η ελληνική οικονομία είναι «σαν το συμπιεσμένο ελατήριο, το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιος να το αφήσει».

Σημείωσε επίσης πως «Δεν είναι η ώρα για πανηγυρισμούς και επανάσταση, είναι η ώρα να σχεδιάσουμε σωστά τις επόμενες κινήσεις...Έχουμε πολλά να κάνουμε για να πετύχουμε μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Να αφορά την κοινωνική πλειοψηφία και όχι κάποιους λίγους....Η δική μας η κυβέρνηση θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην παρούσα φάση αφού θα μοιράσει δίκαια τον παραγόμενο πλούτο», και κατέληξε: «οι αποφάσεις του Eurogroup επιτρέπουν τη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας. Οι πολίτες με αισιοδοξία θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια τροχιά ανάπτυξης».

Δημοφιλή