ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/05/2016 19:06 EEST | Updated 10/05/2016 19:06 EEST

Σταθάκης: Κανείς δεν πιστεύει ότι το χρέος, χωρίς μέτρα, είναι βιώσιμο

Eurokinissi

Κανείς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή που να πιστεύει ότι το χρέος είναι βιώσιμο χωρίς μέτρα, είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, συμπληρώνοντας ότι οι αγορές αντέδρασαν θετικά στις εξελίξεις.

Αναφερόμενος στο Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης ο κ. Σταθάκης τον χαρακτήρισε κοινό τόπο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που είναι στο σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί το 2017 καθώς το πλεόνασμα δίνει αισιοδοξία για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ από το 2018 στόχος είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης να εκτονώσουν τη δημοσιονομική πίεση.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως ο μηχανισμός είναι αποτέλεσμα της ελληνικής προσέγγισης και διαθέτει ευελιξία, εξηγώντας πως στην περίπτωση που υπάρξει απόκλιση ο υπουργός Οικονομικών θα πάρει τις αποφάσεις για το πώς και σε ποιους τομείς θα γίνει η εφαρμογή μέτρων, ανάλογα με την οικονομική συγκυρία.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί σύναψης 4ου μνημονίου απάντησε πως η χρήση του όρου στη συμφωνία αφορά τον μηχανισμό αμοιβαίας κατανόησης ότι η Ελλάδα προτίθεται να κινητοποιήσει τον μηχανισμό διόρθωσης και δεν ενέχει νομοθετική ισχύ.

Για το περιεχόμενο του επερχόμενου νομοσχεδίου σημείωσε ότι αφορά ένα ευρύ φάσμα έμμεσων φόρων που περιλαμβάνει το 1% στο ΦΠΑ για διάφορους τομείς, όπως ορισμένες κατηγορίες καυσίμων, στα τυχερά παιχνίδια, στα τσιγάρα και τα ποτά, στα τέλη των συνδρομητικών καναλιών και σε κατηγορίες του τουρισμού πολυτελείας.