Σε ύφεση για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ χρόνια η βρετανική βιομηχανία

Σε ύφεση για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ χρόνια η βρετανική βιομηχανία
Man checking straightness of saw blade with metal guage. Straightening saw blade by process of smithying.
Man checking straightness of saw blade with metal guage. Straightening saw blade by process of smithying.
Justin Lambert via Getty Images

Σε τροχιά ύφεσης επέστρεψε ξανά η βρετανική βιομηχανία, καθώς σημείωσε πτώση/ συρρίκνωση για δεύτερο τρίμηνο στη σειρά, σύμφωνα με στοιχεία του Office of National Statistics (ONS).

Όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του BBC, πρόκειται για την τρίτη φορά που η βρετανική βιομηχανία μπαίνει σε ύφεση μέσα σε οκτώ χρόνια. Αν και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,3% από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο, έπεσε κατά 0,4% τόσο στις τρεις πρώτους μήνες του 2016 και τους τρεις τελευταίους του 2015.

Συγκριτικά με έναν χρόνο πριν, η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο έπεσε κατά 1,9%: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 2013. Οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο ήταν η χαλυβουργία και η σιδηρουργία, που είδαν την παραγωγή τους να πέφτει τον Μάρτιο κατά 37,3% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Ωστόσο, οι τομείς του πετρελαίου και του αερίου σημείωσαν άνοδο, αυξάνοντας την παραγωγή κατά 17% τον Φεβρουάριο και 10,9% τον Μάρτιο σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους.

Ο κατασκευαστικός τομέας και η οικοδομή ωστόσο αποδεικνύονται «βαρίδια» για την οικονομία, καθώς, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του BBC, η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε από το 0,6% μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες του 2015 στο 0,4% μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου, σύμφωνα με το ONS. Σημειώνεται πως νωρίτερα μέσα στον μήνα, έρευνα της Markit/CIPS έδειξε επίσης συρρίκνωση στον κατασκευαστικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι αντίστοιχα είναι τα δεδομένα και για τις βιομηχανικές παραγωγές άλλων ισχυρών ευρωπαϊκών βιομηχανιών: Την Τρίτη, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία παρουσίασαν επίσης απογοητευτικά στοιχεία, με πτώση (factory output) 0,3% στη Γαλλία, 1,3% στη Γερμανία και 2,4% στην Ολλανδία.

Πτωτικά τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια- άνοδος των τιμών του πετρελαίου

Πτώση σημείωσαν την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια, μετά από μεγάλα κέρδη την Τρίτη, εν μέσω απογοητευτικών εταιρικών ανακοινώσεων κερδών. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ αίσθηση προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της Walt Disney, της Macy's και της Fossil, επηρεάζοντας ολόκληρο τον καταναλωτικό τομέα, με τη μετοχή της Disney να πέφτει κατά 4,5% στα 101,82 δολάρια, τραβώντας προς τα κάτω τον Dow Jones.

Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο για δεύτερη ημέρα, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα τα δεδομένα έδειξαν μεγάλη – και απρόσμενη- πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού. Ειδικότερα, η τιμή του Μπρεντ αυξήθηκε κατά 3,4% στα 47,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο κατά 2,8% στα 45,90 δολάρια το βαρέλι. Γενικά μιλώντας, οι τιμές του πετρελαίου δείχνουν να ανακτούν σταδιακά λίγο από το χαμένο έδαφος, αφού έπιασαν χαμηλά 12ετίας νωρίτερα μέσα στο 2016.

Η πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού ήταν η πρώτη από τον Μάρτιο, καθώς μειώθηκαν οι εισαγωγές. Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού έπεσαν κατά 3,4 εκατ. βαρέλια στην εβδομάδα μέχρι τις 6 Μαΐου, καθώς οι εισαγωγές μειώνονταν κατά 5.000 βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία της Energy Information Administration. Σημειώνεται πως αναλυτές περίμεναν αύξηση των αποθεμάτων κατά 714.000 βαρέλια.

Δημοφιλή