ΚΟΙΝΩΝΙΑ
11/05/2016 03:55 EEST | Updated 11/05/2016 03:55 EEST

Καρτέλ ναρκωτικών: Οι «εγγυήσεις» του αρχηγού, η βραχονησίδα, τα κότερα και οι πολιτικές... άκρες

ELAS

Εγγυήσεις ότι θα αναλάμβανε τα δικαστικά έξοδα των συνεργών του σε περίπτωση σύλληψής τους έδινε ο 44χρονος Αλβανός που φέρεται ως αρχηγικό μέλος του κυκλώματος ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

«Μην ανησυχείτε. Αν σας πιάσουνε εγώ θα πληρώσω δικηγόρους, εγώ θα συντηρήσω τις οικογένειές σας», φέρεται να έλεγε ο 44χρονος, ο οποίος, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, είχε πολιτικές διασυνδέσεις στην πατρίδα του. Η εγκληματική οργάνωση έκρυβε τεράστιες ποσότητες ναρκωτικά σε μία βραχονησίδα που βρίσκεται απέναντι από την παραλία του Αγίου Σώστη στη Ζάκυνθο.

Ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής κ. Χρήστος Παπαζαφείρης ανέφερε ότι τα κέρδη από την πώληση των ουσιών υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα της Ευρώπης που διοχέτευε κάνναβη, ηρωίνη και κοκαΐνη σε πολλές χώρες.

Η οργάνωση διέθετε μεταφορικές εταιρίες στο όνομα «αχυρανθρώπων» της με έδρα την Αυστρία και τη Βουλγαρία, όπου ταξινομούνταν τα φορτηγά που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ναρκωτικών, χωρίς να κινούνταν υποψίες. Σε συνεργεία στον Ασπρόπυργο δύο Έλληνες, μέλη του κυκλώματος αναλάμβαναν την κατασκευή ειδικών κρυπτών στα φορτηγά. Εντύπωση προκάλεσε στους αστυνομικούς ότι οι κρύπτες άνοιγαν με τηλεχειρισμό, ενώ τα τοιχώματα των οχημάτων ήταν τόσο πλατιά που δεν ανιχνεύονταν τα ναρκωτικά από μηχανήματα x-ray.

Ένας άλλο άτομο, Έλληνας ηλικίας 46 ετών, αναλάμβανε τη «στρατολόγηση» οδηγών, που πληρώνονταν αδρά για να εκτελούν τα δρομολόγια.

Στην αστυνομική επιχείρηση που έγινε προχθές συνελήφθησαν συνολικά 15 άτομα, εκ των οποίων πέντε βρίσκονταν στη Ζάκυνθο. Στο νησί βρέθηκαν 678 κιλά κάνναβης αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν η ποσότητα αυτή θα διοχετεύονταν στην ελληνική αγορά ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Ασφάλειας, το κύκλωμα είχε προγραμματίσει στα τέλη Απριλίου να μεταφέρει ακόμα μία τεράστια ποσότητα παραισθησιογόνων ουσιών από την Αλβανία στη Ζάκυνθο.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την έρευνα στο παρελθόν είχε υπάρξει εμπλοκή ορισμένων εκ των μελών της οργάνωσης στις παρακάτω υποθέσεις:

1) Την 25-01-2014 από τις Λιμενικές Αρχές του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών, κατελήφθη 62χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, να μεταφέρει, με σκοπό την εξαγωγή από την Ελλάδα, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους -451- κιλών και -355- γραμμαρίων περίπου, εντός φορτηγού αυτοκινήτου διεθνών μεταφορών με επισυρόμενο. Στην εν λόγω υπόθεση κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός 59χρονος ημεδαπός μέλος της οργάνωσης.

2) Την 04-12-2014 σε συνοριακό σταθμό στα σύνορα Σερβίας - FYROM, κατελήφθη από Αρχές Σερβίας ημεδαπός να κατέχει ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους -678.500- γραμμαρίων σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη εντός επισυρόμενου θαλάμου φορτηγού διεθνών μεταφορών συνιδιοκτησίας με 52χρονο ημεδαπό συλληφθέντα μέλος της οργάνωσης.

3) Την 19-04-2015 κατελήφθη από τις Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου 38χρονος ημεδαπός, να κατέχει -23- κιλά κοκαΐνης σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη εντός φορτηγού διεθνών μεταφορών, το οποίο οδηγούσε ο ίδιος και με επισυρόμενο θάλαμο ιδιοκτησίας εταιρείας συμφερόντων του 50χρονου υπηκόου Αλβανίας, μέλους της οργάνωσης που διαμένει στο εξωτερικό.

4) Την 30-04-2015 στην περιοχή Kulata Βουλγαρίας κατελήφθη ημεδαπός να κατέχει -531- κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντός φορτηγού αυτοκινήτου διεθνών μεταφορών με επισυρόμενο θάλαμο, το οποίο οδηγούσε ο ίδιος, ιδιοκτησίας εταιρείας συμφερόντων 33χρονου συλληφθέντα ημεδαπού μέλους της οργάνωσης.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των ερευνών σε περιοχές της Αττικής (Γλυκά Νερά, Νίκαια, Καλλιθέα, Αφίδναι, Υμηττό, Παγκράτι), στην Ζάκυνθο και στην Βέροια, σε οικίες και οχήματα των προαναφερομένων εμπλεκομένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-678- κιλά και -500,8- γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης

-57- γραμμ. κατεργασμένης κάνναβης

ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος

πέντε (5) Δ.Χ. Φορτηγά αυτοκίνητα και τρεις (3) επισυρόμενοι θάλαμοι

Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,

καραμπίνα και πιστόλι κρότου,

είκοσι ένα (21) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,

δυο (2) ζεύγη και μια (1) μονή πινακίδα κυκλοφορίας οχημάτων Αρχών Βουλγαρίας,

το χρηματικό ποσό των -14.940 ευρώ,

το χρηματικό ποσό -100- κορόνων Τσεχίας και -8- δολαρίων Η.Π.Α.,

τέσσερις (4) εταιρικές σφραγίδες και πλήθος εγγράφων και χειρόγραφων σημειώσεων σχετιζομένων με την δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης,

τριάντα εννέα (39) συσκευές κινητής τηλεφωνίας, και

φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται και σε άλλες χώρες, ενώ ήδη στην Ευρώπη -στην παρούσα φάση στο Βέλγιο- κατόπιν στενής συνεργασίας της Υπηρεσίας μας με τις εκεί διωκτικές Αρχές έχουν συλληφθεί (2) υπήκοοι Αλβανίας και έχουν κατασχεθεί (100) κιλά κάνναβης (σε μορφή σοκολάτας).

Στην Ελλάδα οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post