Δύο μήνες μετά και το πρόβλημα με την αναμονή στις ακτινοθεραπείες συνεχίζεται. Δίχως τέλος η αναμονή

Δύο μήνες μετά και το πρόβλημα με την αναμονή στις ακτινοθεραπείες συνεχίζεται. Δίχως τέλος η αναμονή
Eurokinissi

Σε κίνδυνο συνεχίζει να βρίσκεται η ζωή πολλών καρκινοπαθών, λόγω των ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν έως και έξι μήνες για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία, λόγω των ελλείψεων προσωπικού και της έλλειψης σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία.

Στις 28 Μαρτίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) είχε αποστείλει επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ζητώντας να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα της πολύμηνης αναμονής για ακτινοθεραπεία, κάνοντας λόγο για «τριτοκοσμική κατάσταση», ενώ ανέφερε ότι θα διερευνήσει το ενδεχόμενο να αποδοθούν και ποινικές ευθύνες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Την ίδια ημέρα, το Υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα. Παρόλα αυτά, σχεδόν δύο μήνες μετά, το πρόβλημα συνεχίζεται, καθώς, ο ΙΣΑ, με νέα ανακοίνωσή του σήμερα, Τετάρτη 11 Μαΐου, αναφέρει ότι το πρόβλημα συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία των ασθενών. Ακόμα, ο τεχνολογικός εξοπλισμός των Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται των αναγκών της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα ενώ έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα.

Όπως δήλωσε στην Huffpost Greece ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, ο Σύλλογος δέχεται καθημερινά τηλεφωνήματα ασθενών που αναγκάζονται να αναμένουν ακόμα και πέντε μήνες για να υποβληθούν σε θεραπεία και ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας να «αναλάβει τις ευθύνες του». Ο ίδιος τόνισε ότι ο Σύλλογος είχε ζητήσει να γίνουν κάποιες προσλήψεις, όμως «από κει και πέρα αυτό είναι στο χέρι του Υπουργείου».

Το πρόβλημα επιβεβαίωσε στην Huffpost Greece και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ), κ. Ζωή Γραμματόγλου, η οποία εξήγησε ότι οι ασθενείς πρέπει να κλείσουν έως και έξι μήνες πριν ραντεβού για ακτινοθεραπεία, ενώ τόνισε και το πρόβλημα με τα απαρχαιωμένα μηχανήματα.

«Δεν έχουν δει το πρόβλημα», πρόσθεσε, καλώντας τον ΙΣΑ να ασκήσει πιέσεις προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

Υπενθυμίζουμε ότι στην επιστολή που είχε αποστείλει ο ΙΣΑ στο Υπουργείο Υγείας τον Μάρτιο, ανέφερε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για την κατάσταση, ωστόσο ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου είχε εγκρίνει δωρεά 16 εκατ. ευρώ με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών ακτινοθεραπείας στη χώρα μας.

«Στο πλαίσιο της νέας δωρεάς, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτεί την αντικατάσταση παλαιάς τεχνολογίας γραμμικών επιταχυντών σε επτά δημόσια νοσοκομεία της χώρας με νέους υπερσύγχρονους και μεγαλύτερης ακριβείας επιταχυντές, οι οποίοι συμβάλλουν με αυτόν τον τρόπο στην αποτελεσματικότερη θεραπεία των ασθενών. Η επιλογή των δημόσιων νοσοκομείων, στα οποία θα εγκατασταθούν οι νέοι επιταχυντές, θα γίνει με γνώμονα, αφενός, τη σωστή γεωγραφική κάλυψη, από πλευράς παροχής υπηρεσιών υγείας, όλης της επικράτειας και, αφετέρου, την παλαιότητα του υφιστάμενου εξοπλισμού», ανέφερε η ανακοίνωση του Ιδρύματος.

Ωστόσο, προκειμένου να γίνου οι δωρεές , το Ίδρυμα είχε θέσει ως προϋπόθεση την πρόσληψη ειδικού προσωπικού που θα μπορούσε να λειτουργεί τα μηχανήματα.

Δημοφιλή