ΔΙΕΘΝΕΣ
11/05/2016 12:55 EEST | Updated 11/05/2016 12:59 EEST

Σουλτς: Όχι στην απελευθέρωση της βίζας μέχρι να πληροί τις προϋποθέσεις η Τουρκία

ASSOCIATED PRESS
European Parliament President Martin Schulz speaks during a press conference with Iran's Parliament speaker Ali Larijani after their meeting in Tehran, Iran, Saturday, Nov. 7, 2015. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία όσον αφορά στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό, υιοθετεί ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δήλωσε στο DLF ότι η Τουρκία θα πρέπει να πληροί τους όρους που έχουν συμφωνηθεί πριν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

«Τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο δεν θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε τις διαβουλεύσεις εάν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις γι' αυτές. Την προηγούμενη εβδομάδα ενημέρωσα τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι θα κάνω χρήση ενός δικαιώματος που μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες. Δεν του προώθησα το σχέδιο για την απελευθέρωση της βίζας, αλλά το άφησα στο γραφείο μου γιατί οι βασικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Κομισιόν ήταν ότι θα πάρουμε το σχέδιο για την απελευθέρωση εάν η Τουρκία πληροί όλες τις προϋποθέσεις και αυτό δεν το έχει κάνει ξεκάθαρα» δήλωσε ο κ. Σουλτς, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.

O πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στη συνέχεια πρόσθεσε πως δεν είναι διατεθειμένο να επιδείξει ελαστικότητα απέναντι στην Τουρκία, και ότι θα επιμείνει στους όρους που έχουν συμφωνηθεί.

«Αυτή η συμφωνία και οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαβουλεύσεις παρακολουθούνται στενά από την κοινή γνώμη. Υπήρχαν συνεχώς κατηγορίες, τις οποίες εγώ πάντα αντέκρουα, ότι έγινε μια συμφωνία με την Τουρκία εις βάρος της αξιοπιστίας της νομοθεσίας. Τώρα δείχνουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Έχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία την οποία πρέπει να υλοποιήσουμε εάν η άλλη πλευρά πληροί τα κριτήρια για τα οποία δεσμεύθηκε. Δεν μπορούμε να πούμε έχουμε 72 μέτρα, πληρούνται τα 70 ή τα 69, μένουν 5-6, έλα μωρέ δεν πειράζει. Το ζητούμενο δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Και όσον αφορά την ποιότητα δεν πληρούνται δυο βασικές προϋποθέσεις, περί προστασίας δεδομένων και το πακέτο κατά της τρομοκρατίας. Και όχι μόνο δεν πληρούνται, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει καν οι συζητήσεις».

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με δήλωσή του την προηγούμενη εβδομάδα, είχε βάλει «πάγο» στις απαιτήσεις της ΕΕ για αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία: «Εμείς θα ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο. Εσείς ακολουθήστε τον δικό σας».

Διαβάστε επίσης: