Αμερικανικές εκλογές 2016: Σε «κόκκινο συναγερμό» το στρατόπεδο της Κλίντον μετά από νέα δημοσκόπηση

Αμερικανικές εκλογές 2016: Σε «κόκκινο συναγερμό» το στρατόπεδο της Κλίντον μετά από νέα δημοσκόπηση
CAMDEN, NJ - Democratic candidate for President of the United States and former Secretary of State Hillary Clinton meets with medical professionals at Cooper University Hospital's MD Anderson Cancer Center in Camden, New Jersey on Wednesday May 11, 2016. (Photo by Melina Mara/The Washington Post via Getty Images)
CAMDEN, NJ - Democratic candidate for President of the United States and former Secretary of State Hillary Clinton meets with medical professionals at Cooper University Hospital's MD Anderson Cancer Center in Camden, New Jersey on Wednesday May 11, 2016. (Photo by Melina Mara/The Washington Post via Getty Images)
The Washington Post via Getty Images

Κλίμα πόλωσης διαμορφώνεται στην παρούσα φάση διεξαγωγής των προκριματικών κύκλων στις ΗΠΑ με τις εξελίξεις να προδιαγράφουν έναν θερμό προεκλογικό αγώνα, μέχρι την 8η Νοεμβρίου που θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Παρά το ενδεχόμενο ότι πολλά μπορούν ν' αλλάξουν μέχρι την ημέρα της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων μιας διαδικτυακής έρευνας έθεσε σε “κόκκινο συναγερμό” το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, προειδοποιώντας ότι μια ευθεία πολιτική αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, θα είναι κάθε άλλο παρά μια εύκολη υπόθεση, καθώς το ποσοστό επιρροής του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου αυξήθηκε, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιντιάνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε παναμερικανικό επίπεδο και δείχνει ότι ποσοστό 41% των ψηφοφόρων είναι πιθανό να ψηφίσουν την Κλίντον, έναντι ποσοστού 40% που θα ψήφιζαν τον Τραμπ, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να προσδιορίζεται στο 19%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.289 ερωτηθέντων, σε διάστημα 5 ημερών και έχει περιθώριο σφάλματος τριών ποσοστιαίων μονάδων.

“Το ποσοστό αυτό, με κάνει πραγματικά ευτυχισμένο, καθώς αισθάνομαι ότι ακολουθώ τη σωστή κατεύθυνση,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, σε γραπό του σχόλιο στο Ρόιτερς.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της προεκλογικής καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον δε στάθηκε δυνατό να σχολιάσει τη δημοσκόπηση.

Δημοσκόπηση (Reuters/ Ipsos) που πραγματοποιήθηκε το πενθήμερο μέχρι την 4η Μαίου έδινε στην πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ποσοστό 48%, έναντι ποσοστού 35% στον Τραμπ. Κατά την άποψη του Ρεπουμπλικάνου στρατηγιστή Ντέιβ Κάρνεϊ, η παραπάνω δημοσκόπηση έδειξε την πολιτική αδυναμία της Χίλαρι Κλίντον, η οποία μάχεται ακόμη με το συνυποψήφιό της για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς. “Βρίσκεται στη δημόσια ζωή για δεκαετίες, υπηρέτησε στο υπουργείο των Εξωτερικών, ενώ τώρα περνάει σε ευθεία πολιτική αντιπαράθεση με τον Τραμπ, σε μια προεκλογική εκστρατεία, την οποία όλοι νόμιζαν ότι θα κέρδιζε με μεγάλη ευκολία,” δηλώνει ο Κάρνεϊ που έχει ασκήσει κριτική στον Τραμπ. “Όλοι νόμιζαν ότι θα ήταν μια φαρσοκωμωδία,” συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ο Τραμπ αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα, καθώς θα πρέπει να πείσει ηγετικές μορφές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του, μετά το αρνητικό προηγούμενο που έχουν προκαλέσει σε πολλά μέλη του Κογκρέσου, οι ακραίες δηλώσεις του στη διάρκεια διεξαγωγής των προκριματικών κύκλων για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος. Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιν, που αισθάνονται ότι δεν είναι έτοιμοι να τον υποστηρίξουν. “Μετά από μια δύσκολη προκριματική διαδικασία θα απαιτηθεί προσπάθεια απ' όλους,” δήλωσε ο Ράιαν σχολιάζοντας την προσπάθεια για την ενότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που πρέπει να γίνει απ' όλες τις πλευρές.

Η σημερινή ημέρα θα είναι καθοριστική για την προεκλογική εκστρατεία, αλλά και την πορεία του Ντόναλντ Τραμπ προς το καλοκαιρινό κεντρικό συνέδριο του κόμματος, καθώς έχει μία σειρά από συναντήσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα, με τους ηγέτες του κόμματος. Ο πρώην τηλεοπτικός σταρ των εκπομπών ριάλιτι της αμερικανικής τηλεόρασης θα δεχτεί ισχυρές πολιτικές πιέσεις προκειμένου να χαμηλώσει την έντονη ρητορική του, αλλά και να παρουσιάσει ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις κατά τις σημερινές του συναντήσεις, τόσο με τον Πολ Ράιαν, όσο και με άλλες ηγετικές προσωπικότητες των Ρεπουμπλικάνων.

Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ άσκησε χθες κριτική στον Τραμπ καθώς δεν δημοσιοποιεί τις φορολογικές απαλλαγές του, τονίζοντας ότι η μόνη λογική εξήγηση για την “καθυστέρηση” αυτή, είναι η ύπαρξη μιας “ωρολογιακής βόμβας” για την προεκλογική του εκστρατεία. Ο Τραμπ από την πλευρά του, έχει υποστηρίξει ότι θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των εγγράφων, μόλις ολοκληρωθεί ο λογιστικός έλεγχος.

Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τόσο ο Τραμπ, όσο και η Κλίντον χαρακτηρίζονται ως θετικά από τους πολιτικούς αναλυτές, με την υποσημείωση ότι αφορούν σε ψηφοφόρους των δύο κομμάτων, καθώς οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι φαίνεται να τηρούν επιφυλακτική στάση. Στη δημοσκόπηση (Reuters / Ipsos) το ποσοστό των αναποφάσιστων ή αυτών που θα ψήφιζαν έναν άλλον υποψήφιο καταγράφηκε στο 38%.

Από την άλλη μεριά, καθώς οι εσωτερικοί προκριματικοί κύκλοι των δύο κομμάτων πλησιάζουν προς το τέλος τους, Τραμπ και Κλίντον στρέφουν την προσοχή τους στις προσωπικές επιθέσεις, τόσο στο επίπεδο της πολιτικής, όσο και στο επίπεδο της προσωπικής κατάστασης των δύο βασικών υποψηφίων. Με τη μέση αμερικανική οικογένεια να έχει εισόδημα 54.000 δολαρίων το χρόνο, η Κλίντον δηλώνει: “ Μια τέτοια οικογένεια θα χρειαστεί να δουλέψει 24 χρόνια, προκειμένου να κερδίσει τα χρήματα που το φορολογικό σχέδιο του Τραμπ θα δώσει σε ανθρώπους σαν κι αυτόν, μέσα σ' ένα χρόνο. Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος για την αύξηση των εισοδημάτων για την πλειοψηφία των Αμερικανών,” σημειώνει καυστικά η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ κατά τις τελευταίες ημέρες επιτίθεται φραστικά στην Κλίντον για την αποτυχία της ν' αποκλείσει τον Μπέρνι Σάντερς από τον προεκλογικό αγώνα. Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια Λάρι Σαμπάτο εξηγεί ότι ο Τραμπ που έχει υποσχεθεί την άσκηση πίεσης στο Μεξικό προκειμένου να πληρώσει το κόστος για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με τις ΗΠΑ, προκειμένου να τερματιστεί η ροή παράνομων μεταναστών, ενώ έχει εξαγγείλει και την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, θα κληθεί ν' αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην προσέλκυση ψηφοφόρων από τις μειονότητες που ζουν στις ΗΠΑ. “Είναι μία εκλογική αναμέτρηση, το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί όσο ποτέ άλλοτε, από τη δημογραφική σύνθεση του αμερικανικού εκλογικού σώματος. Το γεγονός αυτό, δε μπορεί ν' αλλάξει μέσα σε μία εβδομάδα,” τονίζει ο Σαμπάτο.

Η αποτυχία της Χίλαρι Κλίντον να κερδίσει τον προκριματικό κύκλο στη Δυτική Βιρτζίνια προχθές, επίσης, σηματοδότησε το σοβαρό βαθμό δυσκολίας που θα έχει στην προσέλκυση ψηφοφόρων στις βιομηχανικές πολιτείες των ΗΠΑ, το Νοέμβριο. Ποσοστό 60% των ψηφοφόρων στη Δυτική Βιρτζίνια που έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανέργων στις ΗΠΑ, δήλωσαν ότι ανησυχούν έντονα για την κατεύθυνση της αμερικανικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα προκαταρτικά αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το τηλεοπτικό κανάλι ABC News. Το ίδιο ποσοστό των ψηφοφόρων θεωρεί την οικονομία, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ως τα πιο σημαντικά κριτήρια, προκειμένου να καταλήξει στην επιλογή του προεδρικού υποψηφίου που θα ψηφίσει τελικά, για την προεδρία των ΗΠΑ.

Σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε χθες, ότι ο ίδιος εξετάζει αλλαγές στο πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και της παροχής των υπηρεσιών υγείας, σηματοδοτώντας αλλαγή της αρχικής στάσης του, σύμφωνα με την οποία δε θα έκανε παρεμβάσεις στα προγράμματα που απαιτούν συμμετοχή του δικαιούχου. Ο Σαμ Κλόβις, σύμβουλος πολιτικής του Τραμπ, δήλωσε στη διάρκεια διάσκεψης στην Ουάσιγκτον ότι ο Τραμπ θα ήταν ανοιχτός σε μία δικομματική επανεξέταση των παραπάνω προγραμμάτων, αμέσως μετά την υλοποίηση άλλων προτάσεων του, όπως το φορολογικό πρόγραμμα του. “Νομίζω ότι αμέσως μετά την εγκατάσταση της νέας προεδρικής διακυβέρνησης θ' αρχίσουμε να εξετάζουμε όλα τα προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων της κοινωνικής ασφάλισης και της παροχής των υπηρεσιών υγείας,” τόνισε ο Κλοβις.

Παράλληλα, διαπιστώνεται σύμφωνα με το BBC, ότι ο Τραμπ αναθεωρεί και τις αρχικές εξαγγελίες του για το ζήτημα της προσωρινής απαγόρευσης εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Έτσι, απαντώντας σε σχόλιο του νέου δημάρχου του Λονδίνου Σαντίκ Καν ο Τραμπ δήλωσε στο ραδιόφωνο Fox News Radio ότι η απαγόρευση, “αποτελούσε απλά και μόνο μία σύσταση.”

Στο μεταξύ, γίνεται γνωστό ότι οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, παρακολουθούν άμεσα τον τρόπο δράσης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τη διακυβέρνηση Ομπάμα, ενώ προσανατολίζονται προς την κατεύθυνση της αναδιοργάνωσής του, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικό. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το αναφερόμενο συμβούλιο απασχολεί 400 άτομα, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν καταγράψει συγκεκριμένους τομείς και λειτουργίες της δράσης του, στους οποίους έχουν παρουσιαστεί προβλήματα. Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων-μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων που ασκούν έντονη κριτική για το θέμα αυτό, στη διακυβέρνηση Ομπάμα είναι ο Μακ Θόρνμπερι.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, δηλώνουν ότι η ηγεσία του κόμματος θα δώσει την υποστήριξή της, σε έναν πιο “προεδρικό” Τραμπ, ο οποίος θα είναι περισσότερο “συστημικός” και άρα πιο συμβατός με τις βασικές αρχές του κόμματος. Ως ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας, χαρακτηρίζονται οι σημερινές επαφές του Τραμπ στην Ουάσιγκτον με την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, ενώ ο ίδιος στέλνει μηνύματα θετικών εξελίξεων, μέσω της διαφοροποίησης των αρχικών εξαγγελιών του.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον συνειδητοποιεί ότι θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική στην προσβασιμότητά της, στους ψηφοφόρους της μεσαίας εργατικής τάξης, αλλά και να ενισχύσει την πολιτική επιρροή της, στους ψηφοφόρους των μειονοτήτων που ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή