ΔΙΕΘΝΕΣ
12/05/2016 08:01 EEST | Updated 12/05/2016 13:43 EEST

Η Ρούσεφ χάνει το προεδρικό αξίωμα και παραπέμπεται σε δίκη με απόφαση της Γερουσίας

NELSON ALMEIDA via Getty Images
A man walks past a mural depicting Brazilian President Dilma Rousseff (L) and Vice-President Michel Temer at Paulista Avenue in Sao Paulo, Brazil on April 19, 2016.Brazil woke Monday to deep political crisis after lawmakers authorized impeachment proceedings against President Dilma Rousseff, sparking claims that democracy was under threat in Latin America's biggest country. / AFP / NELSON ALMEIDA (Photo credit should read NELSON ALMEIDA/AFP/Getty Images)

Σε δίκη παραπέμπεται η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ενώ χάνει και το προεδρικό της αξίωμα με απόφαση της Γερουσίας. Οι Γερουσιαστές που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής ήταν 55, ενώ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, οι πολίτες απάντησαν με πυροτεχνήματα σε διάφορες πόλεις της Βραζιλίας. O αντιπρόεδρος της χώρας Μισέλ Τέμερ θα ασκεί χρέη προέδρου όσο διάστημα θα διαρκέσει η δίκη της.

Η Ρούσεφ καταδίκασε την παραπομπή της ως «πραξικόπημα» και «φάρσα», αρνούμενη ότι έχει διαπράξει εγκλήματα. Απευθυνόμενη στους πολίτες από την τηλεόραση, στα πρώτα της σχόλια μετά την απόφαση της γερουσίας, δήλωσε ότι η κυβέρνησή της «υφίσταται σαμποτάζ».

Οι μαραθώνιες συζητήσεις για την παραπομπή της σε δίκη και την προσωρινή απομάκρυνση από τον προεδρικό θώκο είχαν ξεκινήσει από χθες, Τετάρτη, και διήρκεσαν περίπου 20 ώρες. Η ίδια ήταν αντιμέτωπη με την δικαιοσύνη για τις κατηγορίες περί παράβασης των δημοσιονομικών κανονισμών με στόχο εκλογικά οφέλη.

Η Ρούσεφ βρισκόταν στην εξουσία από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας, έχει συμπεριληφθεί στα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» του περιοδικού TIME για το 2012 και ήταν ιδιαίτερα προσφιλής στο λαό. Παρόλα αυτά, η δημοτικότητά της έπεσε μετά την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Petrobras και σε μια υπόθεση που αφορούσε στη δημιουργία υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον Αμαζόνιο. Η συζήτηση για την παραπομπή της σε δίκη δεν αφορά σε καμία από αυτές τις υποθέσεις, αλλά στην φερόμενη εμπλοκή της σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τεχνητά μεγαλύτερο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μέσω δανείων, προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεκλογή της. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες και χαρακτήρισε την διαδικασία μομφής «πραξικόπημα». Το σκάνδαλο Petrobras ξέσπασε τον Μάρτιο του 2014 και αφορά σε φερόμενες δωροδοκίες της κρατικής εταιρείας Petrobras από κατασκευαστικές εταιρείες και εξετάζεται από τις αρχές της Βραζιλίας. Η υπόθεση με τα υδροηλεκτρικά φράγματα σχετίζεται με την προώθηση σχεδίων για κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον Αμαζόνιο, παρά τις αντιδράσεις των ιθαγενών που φοβούνταν ότι η περιοχή θα πληγεί ανεπανόρθωτα.

Έξω από το κτίριο της Γερουσίας βρίσκονταν διαδηλωτές που ζητούσαν την παραμονή ή απομάκρυνση της Ρούσεφ από την εξουσία. Γ' αυτό το λόγο είχε τοποθετηθεί μεταλλικός φράχτης, καθώς το πλήθος επιθυμούσε να εισβάλει στη Γερουσία. Οι συγκεντρωμένοι πολίτες υπολογίζονταν στους 6.000, ενώ οι αρχές έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού για να διαλύσουν ομάδα υποστηριχτών της Ρούσεφ που πετούσαν φωτοβολίδες. Ένας άνδρας μάλιστα συνελήφθη με την κατηγορία της υποκίνησης χρήσης βίας.

Η Γερουσία αποτελείται από 81 Γερουσιαστές, εκ των οποίων οι 71 θα μιλήσουν για 15 λεπτά στο βήμα. Ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ρενάν Καλιέρος, είχε να μειωθεί ο χρόνος των αγορεύσεων στα 10 λεπτά, ωστόσο προκλήθηκαν αντιδράσεις. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν χθες, Τετάρτη, και ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος). Μετά τις ομιλίες ακολούθησε ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Υπενθυμίζουμε ότι η ίδια είχε εμφανιστεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να ζητήσει να σταματήσει η διαδικασία, όμως το αίτημά της απορρίφθηκε. Η ίδια τώρα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το προεδρικό Μέγαρο και θα ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την δίκη που θα διεξαχθεί σε 180 ημέρες.