ΔΙΕΘΝΕΣ
12/05/2016 06:19 EEST | Updated 13/06/2016 14:41 EEST

Γιατί ο Τραμπ προσπαθεί ξαφνικά να μετριάσει τις απόψεις του;

ASSOCIATED PRESS
Republican presidential candidate Donald Trump is photographed during an interview with The Associated Press in his office at Trump Tower in New York, Tuesday, May 10, 2016. (AP Photo/Mary Altaffer)

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει αλλάξει την στάση του πάνω σε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προτάσεις του: να απαγορευτεί η είσοδος στους μουσουλμάνους που θέλουν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά την παραίτηση των συνυποψηφίων του και με όλα να δείχνουν ότι θα λάβει το χρίσμα του κόμματος, ο Τραμπ έχει αρχίσει να μετριάζει τις θέσεις του, αφού όμως πρώτα κατάφερε να κερδίσει τα πλήθη με τις ακραίες δηλώσεις του.

Ο μεγιστάνας είχε κάνει άλλους να τον αγαπήσουν και άλλους να τον μισήσουν, προτείνοντας την απαγόρευση εισόδου σε όλους τους μουσουλμάνους και το χτίσιμο ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό (το οποίο θα πληρώσει το Μεξικό). Ακόμα, είχε σε πολλές περιπτώσεις δηλώσει αντίθετος στην αύξηση της φορολογίας, λέγοντας ότι, ως επιχειρηματίας, μια τέτοια κίνηση δεν τον συμφέρει.

Παρόλα αυτά, πρόσφατα δήλωσε πρόθυμος να αυξήσει τη φορολογία των πλουσίων και τον κατώτατο μισθό, αλλά και να υποδεχτεί τον πρώτο μουσουλμάνο δήμαρχο του Λονδίνου, Σακντίκ Χαν.

Χθες, Τετάρτη, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος τελικά διέψευσε όλα όσα δηλώσει για την απαγόρευση εισόδου στους μουσουλμάνους, λέγοντας ότι επρόκειτο απλά για μια «πρόταση». Ο Χαν είχε προηγουμένως αρνηθεί την πρόταση του Τραμπ να τον υποδεχτεί στις ΗΠΑ και χαρακτήρισε τον μεγιστάνα «αδαή». «Θα κάνει τις ΗΠΑ λιγότερο ασφαλείς», είχε πει.

Η συγκεκριμένη αλλαγή στην στάση του Τραμπ έρχεται έπειτα από την κατατρόπωση των αντιπάλων του και όχι μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί. Οι προεκλογικές ομιλίες του υποψηφίου έχουν μετατραπεί σε «ρινγκ» μεταξύ των υποστηριχτών του και διαδηλωτών εδώ και αρκετούς μήνες. Παρόλα αυτά, ο ίδιος αποφάσισε να μετριάσει τις απόψεις του αφότου κέρδισε τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους. Ίσως η στροφή αυτή να αποτελεί προσπάθεια να κερδίσει την στήριξη και του κόμματός του.

Αναμένουμε την δήλωσή του για το «μεγάλο τείχος» που θα χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό (με τα λεφτά των Μεξικανών).