Στο μικροσκόπιο του Euro Working Group οι λεπτομέρειες σχετικά με τον αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη»

Στο μικροσκόπιο του Euro Working Group οι λεπτομέρειες σχετικά με τον αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη»
sooc

Στο μικροσκόπιο του Euro Working Group αναμένεται να μπουν σήμερα Πέμπτη οι λεπτομέρειες σχετικά με τον αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη», αλλά και η πρόοδος με βάση τον οδικό χάρτη που συμφώνησαν οι δανειστές με την Αθήνα, προκειμένου να επιτευχθεί τελική συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου

Οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επιχειρήσουν να ρίξουν φως σε όλες τις λεπτομέρειες που θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έως τις 24 Μαΐου. Στόχος τους είναι να προχωρήσουν την τεχνική επεξεργασία του δημοσιονομικού «κόφτη» προκειμένου οι δανειστές να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους.

Τα βασικά σημεία διαφορών μεταξύ Αθήνας και θεσμών είναι ο τρόπος, ο χρόνος και τα πεδία εφαρμογής του «κόφτη», προκειμένου το πρόγραμμα να μην εκτροχιαστεί και παράλληλα η Αθήνα να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών.

Η Αθήνα έχει κάνει γνωστό στους δανειστές ότι επιθυμεί ο έλεγχος για την επίτευξη των στόχων να γίνεται μια φορά το χρόνο, όταν η Eurostat ανακοινώνει τα στοιχεία της. Αντίθετα οι θεσμοί ζητούν έλεγχο τουλάχιστον κάθε έξι μήνες, ενώ αρκετοί προτείνουν να διατηρηθούν οι τριμηνιαίοι έλεγχοι από τους θεσμούς.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν και τα πεδία που θα επιβάλλεται ο κόφτης, καθώς η Αθήνα προσπαθεί να πείσει τους δανειστές ότι θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να επιλέγει τους κωδικούς του προϋπολογισμού που θα γίνονται περικοπές. Οι θεσμοί ωστόσο, επιμένουν ότι οι περικοπές θα είναι οριζόντιες σε όλο το φάσμα των δαπανών, με εξαίρεση αυτές για την Άμυνα και τα επιδόματα ανεργίας.

Ταυτόχρονα αύριο Παρασκευή θα πρέπει να γίνει και η τελική συζήτηση αναφορικά με το πακέτο των έμμεσων φόρων, οι οποίοι θα πρέπει να ψηφιστούν από την Βουλή έως τις 24 Μαΐου. Η Αθήνα εκτιμά ότι σήμερα Πέμπτη θα μπορούσαν οι δύο πλευρές να καταλήξουν στη λίστα των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, αλλά και στο θέμα της πώλησης των εξυπηρετούμενων και μη δανείων, όπως και στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Εάν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, τότε η κυβέρνηση προσδοκά ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 24ης Μαΐου θα κλείσουν και επίσημα την πρώτη αξιολόγηση και θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Ακόμα και σε αυτό όμως η κυβέρνηση έχει να προσδοκά. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το ύψος της δόσης θα είναι υψηλότερο από τα 5,7 δισ. που προέβλεπε το πρόγραμμα για την πρώτη αξιολόγηση, η οποία όμως θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Στην Αθήνα εκτιμούν ότι τα κεφάλαια που θα εκταμιεύσουν οι δανειστές μπορεί να είναι ακόμα και διπλάσια των 5,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και να ξεκινήσει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ωστόσο, όποιο και αν είναι τελικά το πόσο της εκταμίευσης η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει μια σειρά από προαπαιτούμενα, τα οποία θα ορίσει το Euro Working Group και θα οριστικοποιήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Δημοφιλή