Η χορτοφάγος που ντροπιάζει γυναίκες στο YouΤube για τα κιλά τους επιμένει ότι ο «σκοπός αγιάζει τα μέσα»

Η χορτοφάγος που ντροπιάζει γυναίκες στο YouΤube για τα κιλά τους επιμένει ότι ο «σκοπός αγιάζει τα μέσα»
YouTube

Το Φεβρουάριο του 2005 γεννήθηκε μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα βίντεο που αναμενόταν να αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της ειδησεογραφίας και της ψυχαγωγίας. Το YouTube αποτελεί πλέον ένα από τα δημοφιλέστερα μέσα πληροφόρησης, δίνοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα στον καθένα να γίνει δημιουργός περιεχομένου και πιθανότατα να γίνει μέλος του «star system» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ναι πράγματι, δεν είναι λίγοι οι δημιουργοί του YouTube που έχουν κάνει μια ολόκληρη περιουσία μέσα από το κανάλι τους, χτίζοντας μια αυτοκρατορία γύρω από το όνομά το όνομά τους και έχοντας εκατομμύρια ακόλουθους σε όλο τον κόσμο να στηρίζουν κάθε τους βήμα, να αγοράζουν οποιοδήποτε προϊόν προωθούν ή βγάζουν οι ίδιοι στην αγορά.

Όπου όμως υπάρχουν «αστέρες», υπάρχουν και σκάνδαλα. Δεν είναι λίγοι οι δημιουργοί στο YouTube που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις απάτης, συζυγικής απιστίας και σεξουαλικής παρενόχλησης. Πρόσφατα όμως, ένα νέο κανάλι ονόματι «Freelee the Banana Girl» ήρθε να φέρει τα πάνω κάτω στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης, αποτελώντας αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση για τα όρια της κριτικής που μπορεί να ασκήσει κανείς στο διαδίκτυο.

Η Freelee είναι μια φανατική χορτοφάγος από την Αυστραλία που ξεκίνησε το κανάλι της με συνταγές χωρίς ζωϊκά προϊόντα και συμβουλές για απώλεια βάρους. Η ίδια ισχυρίζεται ότι έχει πιστοποιητικό παρακολούθησης μαθημάτων πάνω στην επιστήμη της διατροφής, ενώ δημοσιεύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις εξετάσεις αίματός της για να αποδείξει ότι οι συμβουλές της είναι υγιεινές. Όλα καλά μέχρι στιγμής.

Μόνο που το τελευταίο εξάμηνο το κανάλι της πήρε άλλη τροπή, όταν άρχισε να χρησιμοποιεί «μεγάλα ονόματα» από τον χώρο του YouTube για να προωθήσει το κανάλι της και την χορτοφαγία γενικότερα. Η Freelee εξαπολύει επιθέσεις προς πάσα κατεύθυνση, αποκαλώντας άλλους δημιουργούς περιεχομένου «χοντρούς» και συνδέοντας τα διάφορα ψεγάδια του σώματός τους με την διατροφή τους -ιδιαίτερα όταν αυτή περιλαμβάνει ζωικά προϊόντα-. Οι πράξεις της υπακούν στη λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και η ίδια λέει πως ασκεί σκληρή κριτική για «τα δικαιώματα των ζώων».

Η κοινότητα του YouTube από την άλλη έχει διαφορετική άποψη. Μπορεί η Freelee να έχει εκατομμύρια πιστούς ακόλουθους με τα προβοκατόρικα βίντεό της, όμως την ίδια στιγμή έχει καταφέρει να αποκτήσει ορκισμένους εχθρούς που είναι διατεθειμένοι μάλιστα να κινηθούν νομικά εναντίον της.

Κριτική ή bullying; Μάχη για ένα σκοπό ή τρόπος απόκτησης φήμης και χρημάτων; Το παράδειγμα της Freelee αποτελεί ίσως την απόδειξη της επιρροής που μπορεί να ασκήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στους νέους, ενώ διαφωτίζει καλύτερα τον νέο αυτό «λαμπερό» κόσμο του θεάματος που ξεπηδά μέσα από τις οθόνες των κινητών, τάμπλετ και λάπτοπ μας. Η ίδια επιμένει πως ο «σκοπός αγιάζει τα μέσα»

Δημοφιλή