«Ο Ηλίας του 16ου» με πραγματικούς αστυνομικούς

«Ο Ηλίας του 16ου» με πραγματικούς αστυνομικούς
HuffPost Greece

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει τη δική της θεατρική ομάδα, η οποία δημιουργήθηκε το 1999 από αστυνομικούς και πολιτικούς υπαλλήλους του Σώματος.

Οι… ένστολοι ηθοποιοί μάλιστα έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις σε ερασιτεχνικά φεστιβάλ έχοντας αποσπάσει πρώτα βραβεία και επαίνους.

Την Πέμπτη η θεατρική ομάδα παρουσίασε την παράσταση «ο Ηλίας του 16ου» σε σκηνοθεσία του Ιωάννη Κατράνη. Η παράσταση, η οποία αποτελεί έργο του Αλέκου Σακελλαρίου, πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικό κολλέγιο των Αθηνών.

Λίγα λόγια για το έργο:

Πρόκειται για μια θεατρική κωμωδία στην οποία τρεις σερβιτόροι - φίλοι, ο Ηλίας, ο Θωμάς και ο Βαγγέλης αποφασίζουν να κλέψουν τον κυρ’ Λάμπρο, αφεντικό του Βαγγέλη, ιδιοκτήτη καφενείου, ενεχυροδανειστή και κλεπταποδόχο.

Τη διάρρηξη αναλαμβάνει να διαπράξει ο Θωμάς με τη βοήθεια του Ηλία, ο οποίος επιφορτίζεται με το ρόλο του «τσιλιαδόρου», μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό.

Ωστόσο, λόγω μιας κλοπής σε διπλανό σπίτι, για την οποία κατηγορείται μία υπηρέτρια, ο Ηλίας καλείται να επέμβει και χωρίς να το καταλάβει αναλαμβάνει αστυνομικά καθήκοντα…

Λίγα λόγια για τη θεατρική ομάδα:

Η θεατρική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας συγκροτήθηκε το 1999 και παρουσιάζει κάθε χρόνο θεατρικές παραστάσεις. Αποτελείται από αστυνομικούς και πολιτικούς υπαλλήλους του Σώματος και σκοπός της είναι η δραστηριοποίηση του προσωπικού στον πολιτιστικό τομέα και η προσέγγιση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, μέσα από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Η θεατρική ομάδα από το 2011 έχει δώσει παραστάσεις σε Δήμους και σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και έχει λάβει διακρίσεις σε ερασιτεχνικά φεστιβάλ, έχοντας αποσπάσει πρώτα βραβεία και επαίνους, προσθέτοντας επιτυχίες και διακρίσεις στο βιογραφικό της.

Όλες οι παραστάσεις της θεατρικής ομάδας πραγματοποιούνται αφιλοκερδώς.

Στην χθεσινή παράσταση παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος και ο Αρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Ο κ. Τζανέτος Φιλιππάκος στον χαιρετισμό του ανέφερε χαρακτηριστικά:

«...Αγαπητοί φίλοι και φίλες, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, βρισκόμαστε σήμερα στην παρουσίαση του θεατρικού έργου «ο Ηλίας του 16ου» από τη θεατρική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας, γεγονός που αποδεικνύει την πολύπλευρη και πολυσήμαντη πνευματική καλλιέργεια που διαθέτει το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας…

...Πίσω από τις αστυνομικές στολές υπάρχουν πάνω από όλα άνθρωποι βιοπαλαιστές όπως όλοι μας, άνθρωποι που συνδυάζουν το καθήκον τους με την κοινωνική προσφορά και την πνευματική τέρψη, άνθρωποι που αναπτύσσουν τα ιδιαίτερα ταλέντα τους μέσα στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας…».

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας στον χαιρετισμό του ανέφερε χαρακτηριστικά:

«… Επιτρέψτε μου μια, δυο μικρές αναφορές. Μια αναφορά στο αυτονόητο δικαίωμα του προσωπικού της Αστυνομίας, ένστολου και πολιτικού στην ψυχαγωγία. Αφετέρου μια παραδοχή της ανάγκης του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας για εξωστρέφεια στην ελληνική κοινωνία. Αυτό το δικαίωμα του προσωπικού και η ανάγκη για εξωστρέφεια μετουσιώνονται απόψε μέσα από την προσπάθεια της θεατρικής ομάδας της Ελληνικής Αστυνομίας…

…Θέλω να ευχαριστήσω από καρδίας τους συντελεστές της παράστασης, πρώτα και πάνω από όλα τους συναδέλφους και τον σκηνοθέτη τον κ. Γιάννη Κατράνη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω να εκφράσω στην κα Τίνα Σακελλάριου για την ευγενική της προσφορά παραχώρησης των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου...».

Δημοφιλή