ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/05/2016 07:14 EEST | Updated 14/05/2016 07:14 EEST

«Έξυπνο οικονομολόγο» χαρακτήρισε τον Βαρουφάκη ο Σόιμπλε. Ποιες οι προβλέψεις του για το Eurogroup της 24ης Μαΐου

Bloomberg via Getty Images
Wolfgang Schaeuble, Germany's finance minister, looks on during a meeting of European finance ministers in Brussels, Belgium, on Monday, May 11, 2015. Greece's Finance Minister Yanis Varoufakis said he is counting on a Monday meeting with his euro-area counterparts in Brussels to establish a 'good paving stone' toward the release of the loans his country is seeking to avert a default. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images **

Αναφορά στον πρώην ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, έκανε ο Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Handelsblatt.

Πιο συγκεκριμένα, τον χαρακτήρισε τον κ. Βαρουφάκη «έξυπνο οικονομολόγο», ενώ τόνισε ότι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι ξοδεύει περισσότερα από αυτά που μπορεί να αντέξει.

«Απλώς αναφέρω αυτά που είπε ο κ. Βαρουφάκης... Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα κερδίζει. Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε στους Έλληνες για το πώς θα πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικότεροι. Ειδάλλως πρόκειται για “απύθμενο πηγάδι”. Μπορείς να ρίξεις μέσα όσο κρασί θες, αλλά απλώς θα εξαφανιστεί. Αυτό δεν θα είχε νόημα», είπε.

Ο Γερμανός Υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ενδεχόμενο συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Παρόλα αυτά, επέμεινε στην πάγια θέση του Βερολίνου για το ελληνικό χρέος, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα. 

Ακόμα, ο κ. Σόιμπλε αποκάλυψε επανέλαβε ότι είχε συζητήσει το ενδεχόμενο ενός Grexit και με τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, χρησιμοποιώντας τον εαυτό του ως παράδειγμα για να επαναφέρει τη θέση του για προσωρινή έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

«Ένα Grexit θα ήταν ένα τρομερό βήμα και ο πληθυσμός θα υπέφερε. Παρ' όλα αυτά, τα πράγματα θα βελτιώνονταν την αμέσως επόμενη ημέρα» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, και συμπλήρωσε: «Το βίωσα αυτό στη δική μου περίπτωση. Κάποιος σε πυροβολεί, και βρίσκεσαι πεσμένος στο έδαφος. Αλλά την ίδια ώρα, η κατάστασή σου συνεχίζει να βελτιώνεται, και γίνεται καλύτερη μέρα με τη μέρα».