ΔΙΕΘΝΕΣ
15/05/2016 09:20 EEST | Updated 15/05/2016 09:20 EEST

Αναβρασμός στη Λατινική Αμερική: Η νέα κυβέρνηση απορρίπτει τις επικρίσεις κρατών μετά την παραπομπή της Ρουσέφ

Damir Sagolj / Reuters
People protest outside the closed entrance of Ana Rosa subway station during the fifth day of metro worker's protest in Sao Paulo June 9, 2014. Subway workers went on strike in Sao Paulo for a fifth day on Monday even after a court ruled the stoppage illegal, spreading chaos across Brazil's biggest city just days ahead of the opening match of the World Cup soccer tournament. REUTERS/Damir Sagolj (BRAZIL - Tags: SOCCER SPORT WORLD CUP TRANSPORT CIVIL UNREST)

Η νέα, προσωρινή κυβέρνηση της Βραζιλίας απέρριψε τις επικρίσεις από μέρους αριστερών κυβερνήσεων κρατών της Λατινικής Αμερικής σχετικά με τη διαδικασία παραπομπής της Ντίλμας Ρουσέφ σε δίκη από τη Γερουσία, μια εξέλιξη που σήμανε την απομάκρυνσή της από την εξουσία.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ πρόσθεσε το Σάββατο τη φωνή του στις πιέσεις που ασκούνται από κράτη της περιοχής στη Βραζιλία, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την μεταβατική κυβέρνηση και ανακαλώντας την πρεσβευτίνα της χώρας του από τη Μπραζίλια.

Όμως η νέα κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά τις επικρίσεις από την UNASUR, τη Βενεζουέλα, την Κούβα, τη Βολιβία, τον Ισημερινό κ.ά, τις οποίες χαρακτήρισε «ψεύδη».

Ο κεντρώος Μισέλ Τέμερ, ο αντιπρόεδρος της Ρουσέφ, ανέλαβε επικεφαλής μιας κυβέρνησης που ετοιμάζεται να εφαρμόσει σκληρά μέτρα που θεωρεί ότι είναι απαραίτητα για την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την χειρότερη κρίση που έχει ενσκήψει μετά τη δεκαετία του 1930.

Έπειτα από μια διαδικασία που κράτησε πέντε μήνες, η Ρουσέφ απομακρύνθηκε από την προεδρία ενόψει της δίκης της στη γερουσία για παραποίηση των στοιχείων για το δημόσιο έλλειμμα. Η δίκη αυτή, που μπορεί να διαρκέσει έως και 180 ημέρες, αναμένεται πως θα οδηγήσει στην αμετάκλητη απομάκρυνσή της από το αξίωμα.

Μετά την οργισμένη αντίδραση της νέας βραζιλιάνικης κυβέρνησης την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο—που αντιμετωπίζει επίσης μια προσπάθεια της αντιπολίτευσης να τον απομακρύνει από το αξίωμα—ανακάλεσε στο Καράκας τον πρεσβευτή της χώρας του στη Μπραζίλια. Ο Μαδούρο είναι ανάμεσα στους λατινοαμερικάνους ηγέτες που θεωρούν «πραξικόπημα» την απομάκρυνση της Ρουσέφ από την προεδρία.

Η Ντίλμα Ρουσέφ είχε δηλώσει ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να προσφύγει σε περιφερειακούς οργανισμούς για να αμφισβητήσει νομικά τη διαδικασία της παραπομπής της. Μέχρι στιγμής πάντως, έχει συμμορφωθεί προς όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την παραπομπή της.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)