Τι αλλαγές ετοιμάζονται στο εκλογικό σύστημα

Τι αλλαγές ετοιμάζονται στο εκλογικό σύστημα
Eurokinissi

Σε ένα βασικό πλαίσιο αλλαγών για το εκλογικό σύστημα έχει καταλήξει το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής».

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, οι βασικές παράμετροι είναι οι εξής:

-«Σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών: Η βασική εισήγηση είναι το σπάσιμο της Β' Αθήνας σε 4 εκλογικές περιφέρειες, της Α' Αθήνας σε 2 εκλογικές περιφέρειες, της Αττικής σε 2 εκλογικές περιφέρειες και της Α' Θεσσαλονίκης σε 2 περιφέρειες. Ο ανώτατος αριθμός μελών του Κοινοβουλίου που θα μπορεί να εκλέγεται στις νέες μικρότερερες περιφέρειες που θα προκύψουν από το σπάσιμο των σημερινών μεγάλων περιφερειών θα είναι 10 βουλευτές.

-Θεσμοθέτηση της δυνατότητας να κατέρχεται στις εκλογές συνασπισμός κομμάτων που θα μπορεί να διεκδικεί το μπόνους των εδρών αν καταλάβει την πρώτη θέση.

-Ανατρεπόμενη λίστα: Συνδυασμός λίστας και σταυρού σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα επιλέγεται από το κόμμα και θα εκλέγεται στην περίπτωση που ο εκλογικός συνδυασμός κερδίσει έδρα για τη Βουλή. Για τους υπόλοιπους βουλευτές του ψηφοδελτίου θα ισχύει ο σταυρός προτίμησης.

-Μείωση του μπόνους από τις 50 έδρες.

Εξετάζονται ακόμα προτάσεις για τρόπο επιλογής υποψήφιων βουλευτών, ψήφο ομογενών, ακόμα και μείωση του ηλικιακού ορίου από τα 18 στα 17 για τους νέους ψηφοφόρους.

Δημοφιλή