ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/05/2016 15:42 EEST | Updated 15/05/2016 15:42 EEST

Υπόθεση πυραμίδας: Στη φυλακή και ο χρηματιστής

EUROKINISSI

Στη φυλακή οδηγείται ο 47χρονος χρηματιστής, που απολογήθηκε σήμερα ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας για την υπόθεση του κυκλώματος που εξαπατούσε επενδυτές.

Στον χρηματιστή αποδίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος από κοινού με τον επίτιμο πρόξενο της Ουκρανίας στην Κρήτη, που κρίθηκε προφυλακιστέος την Παρασκευή μετά την απολογία του, στην οποία απέδωσε όλες τις ευθύνες στον χρηματιστή. Οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν βασικό και κρίσιμο ρόλο στην οργάνωση και δράση του κυκλώματος, που φαίνεται ότι καρπώθηκε συνολικά, από δεκάδες θύματα, το ποσό 350 εκατομμυρίων ευρώ, με δράση κυρίως σε Ελλάδα και Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δύο πρωταγωνιστές «προσέγγιζαν στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών διάφορα άτομα- επενδυτές και επικαλούμενοι τις εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους ακαδημαϊκούς τίτλους του χρηματιστή ο οποίος παρουσιαζόταν ως "ειδήμων" στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος και ισχυριζόταν ότι είχε εφεύρει μια παγκοσμίως πρωτοποριακή και τεχνικά προηγμένη μεθοδολογία ανάλυσης της αγοράς που προέβλεπε την ανθρώπινη συμπεριφορά, οι κατηγορούμενοι τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στις εκάστοτε δομές που είχαν συστήσει για τον σκοπό αυτόν υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούσαν το 3% μηνιαίως».

Ο 47χρονος χρηματιστής κατά την απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες, απέδωσε την ευθύνη για τις παράνομες ενέργειες που καταλογίζονται στην υπόθεση, στον συγκατηγορούμενό του υποστηρίζοντας πως ο άλλοτε επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας ήταν ο μοναδικός δικαιούχος των χρημάτων των επενδυτικών σχημάτων.

Όπως φέρεται να ισχυρίστηκε ενώπιον της ανακρίτριας ο χρηματιστής, στους επενδυτές επιστράφηκαν περισσότερα κεφάλαια από όσα επενδύθηκαν, ενώ ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του και οι συνεργάτιδές του, συγκατηγορούμενές του πλέον, είχαν οποιαδήποτε διαχειριστική εξουσία στα funds ή στην περιουσία τους.

Ο χρηματιστής υποστηρίζει πως ο πρόξενος ήταν ο μόνος δικαιούχος των funds και ασκούσε με δικηγόρο Κύπρου διοίκηση και διαχείριση. «Ήταν αυτός που απαιτούσε να εμφανίζονται πλασματικές αποδόσεις προκειμένου να προσελκύσει μεγάλους και καινούργιους επενδυτές» φέρεται να ισχυρίζεται ο χρηματιστής.

Ενώπιον της ανακρίτριας απολογήθηκαν σήμερα και οι τρεις γυναίκες κατηγορούμενες στην υπόθεση του κυκλώματος, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αφέθηκαν ελεύθερες με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση σε τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα. Επιπλέον στις δύο από αυτές, στη σύζυγο και σε μία από τις συνεργάτιδες του χρηματιστή, επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση ύψους 300 χιλιάδων ευρώ στην καθεμία.

Σημειώνεται ότι, κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της συνέργειας σε απάτη, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της συνέργειας σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)