Τα μοντέλα του Instagram στο στόχαστρο των ιρανικών αρχών - Σε 8 συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές

Τα μοντέλα του Instagram στο στόχαστρο των ιρανικών αρχών - Σε 8 συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές
Women in the street, dressed in chador,Tehran.
Women in the street, dressed in chador,Tehran.
Alireza Firouzi via Getty Images

Στη σύλληψη οκτώ ατόμων που εργάζονται για πρακτορεία μοντέλων προχώρησαν οι αρχές του Ιράν, καθώς οι φωτογραφίες των μοντέλων που δημοσιεύονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κρίθηκαν «αντι-ισλαμικά», μεταδίδει το BBC.

Οι συλλήψεις έγιναν στα πλαίσια ερευνών εναντίον πρακτορείων μόντελινγκ που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο και συχνά δημοσιεύουν φωτογραφίες γυναικών που δεν φορούν μαντήλα. Το Πολίτευμα του Ιράν είναι η Ισλαμική Δημοκρατία και οι γυναίκες υποχρεούνται δια νόμου να καλύπτουν τα μαλλιά τους από το 1979. Ο Εισαγγελέας Javad Babaei δήλωσε ότι στο στόχαστρο μπήκαν «απειλές για την ηθική και τα θεμέλια της οικογένειας» που εντοπίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αρχές εξετάζουν τις περιπτώσεις 170 πρακτορείων, στα οποία εργάζονται 59 φωτογράφοι και μακιγιέρ, 58 μοντέλα και 51 σχεδιαστές και στυλίστες. Δεν είναι γνωστά τα στοιχεία των ατόμων που συνελήφθησαν, ούτε ο ρόλος τους στα πρακτορεία. Σύμφωνα με το BBC, προειδοποιητικά σημειώματα έχουν λάβει ακόμα 21 άτομα.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι φωτογραφίες που κρίθηκαν «αντι-ισλαμικές» δημοσιεύτηκαν στο Instagram. Το 2013 το Ιράν είχε προχωρήσει σε αντίστοιχες έρευνες, τότε όμως στο στόχαστρο είχαν μπει πρακτορεία που έκαναν δημοσιεύσεις στο Facebook.

Δημοφιλή