H πιο επικίνδυνη εκκλησία στον κόσμο

H πιο επικίνδυνη εκκλησία στον κόσμο

Πρόκειται για έναν από τους ιερότερους χώρους της Χριστιανοσύνης, ωστόσο πιθανότατα να είναι ταυτόχρονα ο πιο επικίνδυνός της: Ο λόγος για το Κασρ ελ Γιαχούντ, στην κοιλάδα του ποταμού Ιορδάνη, όπου θεωρείται ότι βαπτίστηκε ο Ιησούς και η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο ρεπορτάζ του BBC.

Πάνω από 300.000 προσκυνητές ταξιδεύουν εκεί κάθε χρόνο, σε μια περιοχή όπου βρίσκει κανείς σειρά από εγκαταλελειμμένες εκκλησίες, χτισμένες πριν από 1.000 περίπου χρόνια. Οι εκκλησίες αυτές πλέον είναι απρόσιτες λόγω ναρκοπεδίων που έστρωσαν εκεί Ισραηλινοί στρατιώτες στη δεκαετία του 1960, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή πλέον η επίσκεψη σε αυτές.

Βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση (Halo Trust) έχει αναλάβει την εκκαθάριση των ναρκοπεδίων αυτών, προκειμένου να επωφεληθούν οι τοπικές κοινότητες, αλλά και να δοθεί ένα μήνυμα- συμβολισμός προς τον υπόλοιπο κόσμο, από την «καρδιά» μιας από τις πιο ταραγμένες περιοχές της υφηλίου.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν μέχρι και 20 μήνες για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα αυτό, με απώτερο στόχο στην περιοχή να δημιουργηθεί ένα πάρκο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση προσκυνητές από κάθε θρησκεία.

Δημοφιλή